COROS PACE 3 - prvé dojmy

COROS PACE 3 - prvé dojmy

autor: ralpu
20. september 2023

COROS PACE 3 - novinka
COROS PACE 3 - cenovo najdostupnejší model COROS GPS hodiniek prináša mnoho noviniek a vylepšení. Je to momentálne ten najlepší pomer medzi cenou a výkonom v kategórii GPS hodiniek do 250 Eur? Nižšie hľadám odpovede.

Úvod

Model PACE v portfóliu značky COROS je zhmotnením GPS hodiniek s výborným pomerom medzi cenou a výkonom. Je veľmi populárny medzi zákazníkmi - najmä pre svoju cenovku. A určite je to unisex model - obľúbený medzi mužmi aj ženami. Z interakcie so zákazníkmi vyplýva, že najčastejšim dôvodom pre kúpu modelu PACE je túžba odpútať sa od jednoduchých a lacných fitness náramkov, ktoré merajú spálené kalórie či počet prejdených krokov. Počúvam od zákazníkov, že narazili na nepresnosti, nespoľahlivosť, prípadne túžia po niečom serióznejšom a presnejšom. No nechcú do nových hodiniek investovať príliš veľa a nepotrpia si na prémiových materiáloch. V skratke - pozerajú sa na vec veľmi prakticky. Ostatné tri roky túto funkciu v portfóliu značky COROS plnil model PACE 2. Koncom augusta 2023 značka COROS uviedla nasledovníka - nový model PACE 3. A obrovský záujem zo strany zákazníkov značku COROS zaskočil - dopyt je taký veľký, že na Slovensku sa plánované septembrové uvedenie na trh musí posunúť až na neskorú jeseň.

Pred niekoľkými týždňami som obdržal testovací PACE 3, ktorý som intenzívne používal na desiatkach tréningov, v bežnom živote a taktiež porovnával s modelom APEX 2 Pro. Prinášam postrehy a dojmy z používania a taktiež zdieľam detaily, ktoré si človek všimne až pri samotnom používaní. Bohatou fotogalériou len dokresľujem celkový obraz.

Odstránenie najväčšej limitácie

COROS prezentoval model PACE 2 ako sekundárne, doplnkové hodinky pre atlétov, ktorí sa špecializujú na beh na ceste a bežeckom ovále. Preto je tvárou tohto modelu Eliud Kipchoge. (Prečítaj si viac o spolupráci značky COROS s Kipchogem na blogu.) Tomuto cieľu COROS prispôsobil všetko - váha iba 29 gramov (najľahšie GPS hodinky v čase uvedenia na trh), samostatný športový profil beh na bežeckom ovále s možnosťou špecifikovať, v ktorej lajne bežíme. Avšak COROS išiel ešte ďalej a úmyselne do hodiniek nepridal aktivity ako trail running, turistika či zimné športy. Bolo vždy frustrujúce zákazníkom vysvetľovať, že športové aktivity, ktoré sú na Slovensku tak obľúbené, v PACE 2 chýbajú. Mnohí mi reportovali, ako tieto limitácie hekujú - aktivitu trail running vykovávali pod aktivitou run, následne si aktivitu zosynchornizovali do Strava, kde si ju prekategorizovali na trail running, aby mohli vidieť napríklad mesačné štatistiky práve pre túto aktivitu.

COROS PACE 3 teraz podporuje aj športové aktivity trail running, zimné športy a turistiku
COROS PACE 3 teraz podporuje aj športové aktivity trail running, zimné športy (lyžovanie, bežkovanie a snowboradovanie) a turistiku. Na snímke Kilian Jornet - ambasádor značky COROS.

Opakovane som dával značke spätnú väzbu, aby nasledovník modelu PACE 2 túto limitáciu - naordinovanú samotnou značkou - odstránil. A COROS počúval spätnú väzbu - viac ako som si myslel. Už v júni 2023, po takmer troch rokoch od uvedenia na trh, prišiel do modelu PACE 2 obrovský update, ktorý zadarmo do hodiniek pridal GPS navigáciu. Značka COROS to však zaklincovala uvedením modelu PACE 3, ktorý žiadne limitácie (v zmysle ponúkaných športových aktivít) nemá. PACE 3 sú tak plnohodnotné GPS hodinky, v ktorých používateľ nájde aj aktivity trail running, turistika a zimné športy - lyžovanie, bežkovanie a snowboradovanie.

Dobrá správa pre majiteľov PACE 2

Dobrá správa aj pre používateľov modelu PACE 2 - podľa dostupných informácii, chýbajúce aktivity budú zadarmo pridané do hodiniek cez softvérovú aktualizáciu v nasledujúcich mesiacoch. Povedané inak - po viac ako troch rokoch model PACE 2 získa úplne nové aktivity - zadarmo.

COROS PACE 3 vedľa modelu APEX 2 Pro.
COROS PACE 3 (vľavo) vedľa modelu APEX 2 Pro (vpravo). PACE 3 (30 g) sú takmer o polovicu ľahšie ako APEX 2 Pro (53 g). Displej na PACE 3 má priemer 1,2 inch (30,48 mm) a APEX 2 Pro má priemer displeja 1,3 inch (33,02 mm).

Čo je nové

Pre COROS typický trojročný produktový cyklus v technológii poskytuje dostatočný časový odstup, aby nástupca modelu získal výrazne lepšie parametre. Tu je zoznam tých najdôležitejších noviniek.

COROS PACE 3 na chlapskom zápästi s obdvodom 16,5 cm.
COROS PACE 3 na chlapskom zápästi s obdvodom 16,5 cm. Nový nylonový remienok je veľmi príjemný a teraz aj jemne elastický. Hodinky sú pocitovo oveľa ľahšie ako APEX 2 Pro a človek ich na zápästí takmer necíti. Na displeji hodiniek je zobrazeny digitálny kompas.

Úplne nový GPS čip, ktorý teraz podporuje aj dvojfrekvenčné GPS. (Prečítaj si viac o tejto novej technológii v článku na blogu.) Táto technologická novinka v ostatných 2 - 3 rokoch bola zvyčajne rezervovaná iba pre vlajkové lode. Apple to napríklad pridal do Apple Watch Ultra - tie však stoja viac ako 800 Eur. Garmin túto technológiu používa tiež v top modeloch. COROS - ako to už pre túto značku býva zvykom - prináša túto technológiu aj do GPS hodiniek s cenovkou pod 250 Eur. Čo je určite prvenstvo.

Displej hodiniek teraz podporuje aj dotykové ovládanie. Viac o samotnom displeji nižšie.

COROS PACE 3 má teraz dotykový displej.
COROS PACE 3 má teraz dotykový displej. Avšak značka COROS sa na tento spôsob ovládania nespolieha úplne, keďže ovládanie displeja mokrými spotenými, prípadne špinavými prstami je problematické. PACE 3 v nastaveniach umožňuje nastaviť si, či sa dotykom má ovládať všetko (čo je možné ovládať cez dotyk) alebo iba počas navigácie (napríklad zobrazená trasa na displeji) a vykonávanej aktivity. Treťou možnosťou je dotykové ovládanie iba počas navigácie.

Interná pamäť s kapacitou 4 GB rezervovaná na hudbu. Do hodiniek je možné presunúť legálne zakúpené piesne vo formáte MP3. Nejde však o podporu streamovacích služieb (napr. Spotify alebo Apple Music). COROS touto ponukou skôr adresuje potreby tých, ktorí počas tréningu nechcú so sebou nosiť telefón, no chcú počúvať hudbu cez bezdrôtové slúchadlá.

COROS PACE 3 má 4 GB internú pamäť na hudbu.
Interná pamäť s kapacitou 4 GB slúži primárne pre uloženie si hudby, ktorú je možné počúvať počas tréningu cez bezdrôtové slúchadlá - bez potreby telefónu.

Už vyššie spomenuté nové športové aktivity: trail running, turistika a zimné športy - lyžovanie, bežkovanie a snowboradovanie.

Nový senzor pre meranie saturácie krvi kyslíkom - SpO2. Údaje z tohto merania napovedajú o tom, v akom stave je naše telo.

Teraz aj podpora Wi-Fi. Hodinky je tak možné napojiť na Wi-Fi sieť doma pre ešte rýchlejšiu synchronizáciu tréningov alebo pre stiahnutie si softvérovej aktualizácie.

COROS PACE 3 z profilu na chlapskom zápästí.
COROS PACE 3 z profilu na chlapskom zápästí.

Zrušená podpora pre ANT+ bezdrôtovú kominkáciu. Prídavné zariadenia v podobe hrudného pásu, rôznych senzorov na bicykli atď. musia podporovať bezdrôtový protokol Bluetooth. COROS sa na túto záležitosť pozerá nekompromisne - archaický a limitujúci ANT+ protokol vymenil na všetkých nových modeloch za modernejší Bluetooth, ktorý podporuje väčší dátový prietok a niekoľko súčasných prepojení naraz.

COROS PACE 3 z profilu s hrúbkou iba 11,7 mm.
COROS PACE 3 z profilu s hrúbkou iba 11,7 mm.

GPS navigácia, ktorá sa o niekoľko mesiacov stane ešte lepšou. V COROS PACE 3 je plnohodnotná GPS navigácia s dnes už bežnými funkciami - navigácia po trase, ktorá môže byť importovaná do hodiniek ako GPX súbor, prípadne je možné si trasu vyklikať na mape priamo v COROS apke (Route Planner) či na webe. Prítomná je aj možnosť zosynchronizovať si trasu so službou Strava (Strava Route Sync). Následne hodinky navigujú na požadovanej trase a upozornia pri vybočení z trasy. Je možné si tiež zaznamenať bod (GPS súradnice) na trase, nechať sa znavigovať naspäť do východzieho bodu (funkcia Back To Start). Avšak celý tento navigačný zážitok sa vylepší o pár mesiacov, kedy do hodiniek pribudne aj Turn-By-Turn navigácia podobná navigácii v aute. V tejto chvíli je táto fičúra vo verejnom beta testovaní. Máme sa na čo tešiť.

COROS PACE 3 má plnohodnotnú GPS navigáciu.
Už čoskoro do modelov COROS PACE 3, VERTIX 2, APEX 2 Pro, APEX 2, PACE 2, VERTIX 1, APEX Pro pribudné praktická Turn-By-Turn navigácia, ktorá bude upozorňovať na nadchádzajúce odbočky - podobne ako navigácia v aute. Pochopiteľne táto softvérová aktualizácia bude zadarmo.

Prvé dojmy a detaily

Najväčším prekvapením pre mňa bol displej na hodinkách. Už minulý rok, pri uvedení modelu APEX 2 Pro, som si všimol, že má jasnejší displej v porovnaní s modelom Vertix 2. Nebol som však pripravený na to, že necelý rok neskôr, pri uvedení modelu PACE 3, použije značka COROS ešte lepší Memory LCD displej. Túto zmenu som si uvedomil, keď som mohol porovnať PACE 3 a APEX 2 Pro priamo na rukách pri súčasnom nosení oboch hodiniek. Aj keď rozlíšenie displeja na lacnejšom modeli PACE 3 je o niečo nižšie ako u APEX 2 Pro (240 x 240 oproti 260 x 260 px), čitateľnosť a kontrast na PACE 3 sú lepšie. Občas sa zákazníci pýtajú, prečo nemajú COROS hodinky AMOLED displej. Odpoveď je jednoduchá: Memory LCD v hodinkách od COROS je oveľa energeticky efektívnejší a pri priamom slnečnom svetle je lepšie čitateľný. Novinkou je možnosť automatického zapnutia režimu Night Mode, ktorý počas aktivity v intervale jednej hodiny pred západom slnka a hodiny po východe slnka jemne podsvieti displej, pričom vplyv na výdrž batérie je minimálny. Pre tých, ktorí preferujú jasný displej aj pri používaní v interiéri, napríklad v práci, je tu funkcia Gesture Backlight, ktorá automaticky podsvieti displej, keď sa hodinky nasmerujú na tvár. Okrem toho, recenzie modelu PACE 3 na YouTube upozorňujú, že v porovnaní s modelom PACE 2, kde podsvietenie posunulo farbu displeja k chladnej modrej a kontrast displeja sa trochu znížil, má model PACE 3 homogénne podsvietenie displeja, ktoré naopak výrazne zvyšuje kontrast a čierna farba sa stáva ešte hlbšou a bez posunu k modrému odtieňu. Zhrnuté a podčiarknuté - COROS sa s displejom na novom PACE 3 vyhrajkal a vyňuňal ho - je fantastický a je to príjemne prekvapenie.

COROS PACE 3 je teraz celý zabalený v papierových obaloch - bez plastov.
COROS PACE 3 je zabalený v papierovom obale a výplni. Jediným plastom v balení je plastová fólia prekrývajúca displej hodiniek slúžiaca na ochranu displeja pri preprave.

Ďalším príjemným prekvapením je nylonový remienok. Na prvý pohľad je odlišný od tradičných nylonových remienkov používaných na COROS hodinkách. V porovnaní s doterajšími nylonovými remienkami je nový remienok na PACE 3 jemne elastický, čo umožňuje ešte presnejšie nastavenie utiahnutia a uvoľnenia pri nosení. Na dotyk je tiež príjemnejší v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Čo sa týka nového silikonového remienka, nemal som možnosť ho vyskúšať, ale recenzie na YouTube potvrdzujú, že aj tento silikonový remienok je o niečo viac elastický ako predchádzajúca generácia. To ma privádza k ďalšej novinke.

COROS PACE 3 a detail prevliekania nylonového remienku v porovanní s APEX 2 Pro.
COROS PACE 3 a detail prevliekania nylonového remienku v porovanní s APEX 2 Pro. Zatiaľčo pri PACE 3 sa nylonový remienok prevlieka priamo cez kovovú os na hodinkách (vľavo), v prípade APEX 2 Pro sa remienok prevlieka cez plastovú sponu samotného remienku, ktorý je ukotvený k telu hodiniek (vpravo). Viď dovysvetlenie pri ďalšom obrázku nižšie.

Optický snímač srdcovej frekvencie je prevzatý z modelov APEX 2 a APEX 2 Pro, čo je skvelá správa, pretože tento modul je pohodlný pri nosení a presný. O presnosti optického snímača srdcového tepu sa viac dočítaš v recenzii modelu APEX 2 Pro na blogu. Najväčšími výzvami pre presnosť optického snímača srdcového tepu sú prienik slnečného svetla k modulu pri nedostatočnom utiahnutí hodiniek a vibrácie a mikropohyby hodiniek na zápästí počas aktivity. Tu nový model PACE 3 žiari. Nový jemne elastický remienok umožňujú precízne utiahnutie (a tým aj minimalizáciu prieniku svetla k modulu). S hmotnosťou hodiniek len 30 gramov s nylonovým remienkom sa minimalizujú mikro pohyby hodiniek na zápästí, čo sa pozitívne prejavuje na presnosti merania srdcovej frekvencie. Túto skutočnosť potvrdzujú aj iné recenzie na YouTube, ktoré uvádzajú, že váhovo ľahšie hodinky sú presnejšie pri meraní srdcovej frekvencie.

COROS PACE 3 má teraz v balení náhradné kovove osi.
S prevliekaním remienka priamo cez kovovú os súvisí aj novinka pri značke COROS - súčasťou balenia sú 2 náhradné kovové osi.

Váhový rozdiel medzi modelom PACE 3 a APEX 2 Pro je viac ako 20 gramov, a je to ihneď cítiť pri súčasnom nosení. PACE 3 je tak ľahký, že ho na zápästi takmer necítiť a skôr pripomína fitness náramok než hodinky.

COROS sa tiež vyhral s použitými materiálmi - obruč okolo displeja je jemne vyvýšená nad sklo displeja z minerálneho skla a laickým okom vidno, že ide o iný, odolnejší materiál ako ten použitý na tele hodiniek. Aj v prípade čiernej, aj bielej verzie PACE 3 je obruč okolo displeja čiernej farby. Ide o praktickú voľbu zo strany COROS, keďže prípadný škrabanec je určite menej viditeľný na čiernom plaste ako na bielom. Pre detailistov pripomínam, že po okraji displeja PACE 3 je výrazné logo COROS. Pri APEX 2 a APEX 2 Pro je logo embosované do kovovej obruče okolo displeja a je menej nápadné. Sklo displeja pri PACE 3 je z minerálneho skla. Pri PACE 2 si 99% zákazníkov kúpilo s hodinkami aj ochranné sklo displeja, ktoré dokáže zvýšiť odolnosť displeja hodiniek až o 250% a určite odporúčam ochranné sklo aj pre PACE 3, ktoré je v ponuke e-shopu ralpu.

COROS PACE 3 - detail obruče okolo displeja.
Obruč okolo displeja je z iného a odolnejšieho plastu ako samotné telo hodiniek. Taktiež, aj čierna, aj biela verzia PACE 3 zdieľa farebne identickú čiernu obruč okolo displeja.

PACE 3 som porovnával s APEX 2 Pro - nosil som ich súčasne na tom istom tréningu. Obe hodinky zaznamenali plus minus tie isté údaje. APEX 2 Pro bol o malý kúsok konzervatívnejší v nameranej vzdialenosti a prevýšení. A hoci zrejme oba modely používajú ten istý GPS čip, na presnosť nameraných výsledkov majú vplyv rôzne faktory - napr. aj nosenie 2 hodiniek súčasne, ďalej iná architektúra GPS antény na hodinkach (PACE 3 je vyrobený iba z plastu, APEX 2 Pro obsahuje veľa titánu na tele). Predpokladám, že softvér a algoritmy v PACE 3 bude značka COROS ešte odlaďovať a precizovať. Pre ešte detailnejšie porovnanie presnosti GPS záznamu, merania srdcovej frekvencie odporúčam pozrieť si zopár YouTube videí (zoznam je nižšie), ktoré vyzdvihujú presnosť záznamov. Testy boli vykonané oveľa dokonalejšie ako v mojom prípade a výsledky porovnávali s modelmi iných značiek, resp. klasickým hrudným pásom.

Počas používania som si samozrejme všímal aj výdrž batérie. V tréningoch používam GPS režim odporúčaný samotnou značkou COROS - All Systems On. Tzn. hodinky sa pripoja k dostupným satelitom amerického GPS, ruského GLONASS, európskeho Galileo, čínskeho Beidou a japonského QZSS GPS systému. V tomto režime má batéria deklarovanú výdrž do 25 hodín. Z mojich pozorovaní jedna hodina aktivity v spomenutom GPS režime ukrojí z batérie približne 4%. A teda 100% / 4% = 25 hodín. Čo sedí s tým, čo tvrdí značka COROS. Samozrejme k dispozícii je aj aj úspornejší režim, kedy sa hodinky pripoja iba ku satelitom amerického GPS systému a v tomto režime je výdrž batérie až 38 hodín. Vo všeobecnosti možem skonstatovať, že 25 hodinová výdrž batérie v odporúčanom GPS All Systems On režime hravo pokryje potreby drvivej väčšiny ľudí. Iste, batériu treba nabíjať častejšie ako v prípade APEX 2 Pro, avšak PACE 3 stoja o polovicu menej. Ako to už býva pri značke COROS zvykom - výdrž batérie je na jednotku.

Recenzie COROS PACE 3 na YouTube

A tu sú sľúbené recenzie COROS PACE 3 na YouTube od rešpektovaných reviewerom zameraných na športové GPS hodinky.

Výborná recenzia od DesFit, v ktorej porovnáva COROS PACE 3 aj s modelmi iných značiek a detailne analyzuje presnosť merania srdcovej frekvencie (tepu) v porovnaní s klasickým hrudným pásom.
YouTube kanál Chase The Summit zasa zhutňuje recenziu COROS PACE 3 do desiatich noviniek, ktoré hodinky prinášajú.
A do tretice YouTube kanál Connect The Watts, ktorý COROS PACE 3 sumarizuje slovami: The VALUE is UNREAL.

Zhrnutie

COROS načúval spätnej väzbe zákazníkov a nový model PACE 3 eliminoval všetky limitácie svojho predchodcu. Teraz sú to plnohodnotné GPS hodinky so športovými aktivitami, ktoré bežný človek potrebuje. Navyše, hoci ide o entry level GPS hodiniek v ponuke značky COROS s cenovkou 249 Eur, prítomná je aj plnohodnotná GPS navigácia, ktorá čoskoro získa aj Turn-By-Turn navigáciu. Je tu aj dvojfrekvenčný GPS modul, ktorý bol doteraz rezervovaný - naprieč všetkými značkami v tomto segmente - iba pre top modely. Niet sa čo čudovať, že o hodinky je obrovský záujem a COROS ich nestíha vyrábať.

Mňa osobne zaujal výborne čitateľný displej - najmä v silnom a priamom slnečnom svetle. Ďalej extrémne nízka váha, ktorá hodinky posúva skôr do segmentu fitness náramkov, nie hodiniek. Ťažko sa nízka váha opisuje cez slová, pretože človek si plne uvedomí význam týchto slov až pri nosení. Je veľmi oslobudzujúce používať hodinky, ktoré v podstate na zápastí ani necítiť. Potešil ma nový jemne elastický nylonový remienok, ktorý spolu s väčšou šírkou (22mm, predým 20mm) robí nosenie hodiniek počas aktivity, aj v bežnom živote veľmi príjemnou záležitosťou. Všetky ostatné fičúry a novinky - ako napríklad lepšia výdrž batérie, dotyková obrazovka, nové senzory, kvalitnejšie materiály atď. sú len čerešničkou na torte. Ako konštatujú mnohé recenzie - momentálne na trhu nie sú GPS hodinky s takýmto setom funkcií a parametrov v cenovej kategórii do 250 Eur.

Čo v hodinkách chýba? Mnohí zákazníci by privítali možnosť nahrať si platobnú kartu do hodiniek, aby v istých situáciach mohli hodinkami aj platiť. V tomto prípade nejde o tak triviálnu záležitosť, ktorej riešenie je len na pleciach značky COROS. Vyžaduje si to globálne nastavenie spoluprác s bankami, vydávateľmi platobných kariet, regulačnými úradmi atď. COROS túto agendu už niekoľko rokov aktívne skúma a možeme si spoločne priať, aby v budúcnosti táto fičúra pribudla aj do COROS hodiniek.

Pre koho teda PACE 3 je? Pre ľudí, ktorí si chcú kúpiť svoje prvé GPS hodinky. Ďalej pre ľudí, ktorí sa chcú odpútať od kategórie jednoduchých fitness náramkov. Avšak aj pre špotovcov, ktorí sa na celú záležitosť pozerajú veľmi prakticky a nepotrpia si na prémiových materiáloch a extrémnej výdrži batérie. COROS PACE 3 dokáže spoľahlivo zaznamenať viacmenej akúkoľvek športovú aktivitu, dokáže navigovať po trase a ponúka výbornú výdrž batérie. A to drvivej väčšine ľudí v športovej komunite postačuje. Vyzerá, že COROS modelom PACE 3 osloví veľmi veľa ľudí, keďže nič podobné momentálne v tejto cenovej kategórii nie je...

Aďo, e-shop ralpu

Fotogaléria

Bohatá fotogaléria, ktorá dotvorí obraz o zvhľade a veľkosti hodiniek na pánskom a dámskom zápästí.

COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
COROS PACE 3
Späť na blog