Kilian Jornet - nový PRO ambasádor značky COROS

Kilian Jornet - nový PRO ambasádor značky COROS

autor: ralpu
8. marec 2022

Kilian Jornet - nový ambasádor značky COROS
Kilian Jornet - mnohými označovaný ako najlepší atlét v horách všetkých čias - sa stáva COROS ambasádorom.

COROS a Kilian Jornet pred pár dňami oznámili strategické partnerstvo. Kilian sa stáva ambasádorom značky COROS a bude sa spolupodieľať na ďalšom vývoji produktov a služieb.

Úvod

COROS - najdynamickejšie sa rozvíjajúca značka v odvetví GPS hodiniek na svete oznámila, že novým elitným ambasádorom značky sa stáva Kilian Jornet. Kilian taktiež na svojej sociálnej sieti komunikoval o tejto novej spolupráci. Ako vôbec toto partnerstvo vzniklo a čo to znamená pre značku COROS do budúcnosti? O tomto a ešte ďalšie podrobnosti opisuje Lewis Wu - spoluzakladateľ a CEO značky COROS.

Začalo to správou na Instagrame Kilianovi. A skončilo to partnerstvom. Ale pekne poporiadku. Keď Lewis Wu - dlhoročný fanúšik Kiliana - poslal správu Kilianovi na Instagrame, neočakával, že dostane odpoveď. A už vôbec neočakával, že táto odpoveď o niekoľko týždňov neskôr povedie k plánovaniu cesty do Nórska, kde Kilian žije a trénuje. Lewis chcel zistiť, či má Kilian záujem o vstup do tímu COROS. Prekvapilo ho, že Kilian mal vedomosť o značke COROS - kam sa uberá so svojimi produktami, akých atlétov podporuje a chcel sa dozvedieť viac na osobnom stretnutí. Navrhol stretnúť sa v Nórsku. Lewis neváhal a začal si plánovať cestu za Kilianom do Nórska.

Stretnutie v Nórsku

Nórsko v januári je veľmi chladné a je ideálnou kulisou pre skialpinizmus. S vedomím, že bude lyžovať s jedným z najlepších športovcov v horách, Lewis sa rozhodol priniesť so sebou celú skialpovú výbavu: "Musel som si so sebou zobrať celé skialpové vybavenie na už aj tak dlhú služobnú cestu do Európy, kde som každé dva dni strávil v inej krajine. S Kilianom som strávil len pár hodín - no absolútne mi stálo za to trepať so sebou celú zimnú výbavu do hôr."

Nie je nič neobvyklé pre Lewisa, že pri diskusiách s potencionálnymi COROS ambasádormi sa stretáva s atlétmi priamo pri spoločnej športovej aktivite: "Jednoducho idem za nimi a spolu robíme športovú aktivitu. Takto som to urobil aj pri Tommy Caldwell-ovi - ďalší COROS PRO ambasádor a jeden z najlepších lezcov na svete. Liezli sme spolu na El Capitan v Yosemitoch. S bežcami v našom COROS tíme zase idem behať a rozprávam sa s nimi - a to je jedna z veľkých vecí na tejto komunite."

Lewisa v Nórsku v deň stretnutia s Kilianom privítali skvelé podmienky - čerstvo napadnutý sneh. Kilian poslal správu s infomáciami o mieste a čase stretnutia. Po príchode na dohodnuté miesto Lewis videl iba jedno auto - patriace Kilianovi. Atlét pôvodom zo Španielska bol presný a o 11:00 hod. bol dole na dohodnutom parkovisku a za sebou mal už jeden 1 000 metrový výšľap. Lewis bol ohromený Kilianovým načasovaním a spýtal sa ho: "Ako si vedel, že sa ukážeš načas, keď si už bol raz hore na kopci?" Kilian sa len pousmial a povedal: "Toto je moje bežné tréningové kolo."

Kilian Jornet a Lewis Wu
Lewis Wu - spoluzakladateľ a CEO značky COROS a Kilian Jornet.

Lewis neplytval časom a ihneď sa spýtal, ktorý model COROS GPS hodiniek Kilian preferuje. (Kilianovi už v predstihu poslali celú modelovú ponuku COROS GPS hodiniek na testovanie.) Kilianova odpoveď bola - COROS Apex Pro. Kvôli ich nízkej hmotnosti (iba 49 gramov s nylonovým remienkom), veľkosti a schopnosti zaznamenať všetky metriky počas tréningu, ktoré Kilian potrebuje. Lewis bol z toho nadšený, pretože COROS navrhuje hodinky presne pre takýchto ľudí. COROS nevyvíja hodinky s dobrou, lepšou alebo najlepšou sadou fičúr. Taktiež umelo nenúti nákup vyššieho modelu, len aby zarobil viac peňazí. Skutočnosť, že najlepší horský športovec na svete si vybral Apex Pro, znamená, že tento nekomplikovaný pohľad na vec funguje.

Model Apex Pro som si vybral kvôli ich nízkej hmotnosti, veľkosti a schopnosti zaznamenať počas tréningu všetky metriky, ktoré potrebujem.

Po detailnom rozhovore o COROS Apex Pro spolu začali šľapať na vrchol hory. Počas výstupu diskutovali o Kilianových cieľoch a o tom, ako trénuje. Kilian objasnil, že trénuje sám seba. Je veľmi technický a precízny pokiaľ ide o jeho tréning a plánovanie prípravy. V športoch, v ktorých preteká, je obrovská konkurencia a sú veľmi náročné. Vzdialenosť, počasie, každé údolie, vrchol a podmienky sa môžu kedykoľvek zmeniť. Atlét musí riadne naplánovať svoje úsilie, výživu, oblečenie, výstroj a podporný tím.

COROS nevyvíja hodinky s dobrou, lepšou alebo najlepšou sadou fičúr. Taktiež umelo nenúti nákup vyššieho modelu, len aby zarobil viac peňazí. Skutočnosť, že najlepší horský športovec na svete si vybral Apex Pro, znamená, že tento nekomplikovaný pohľad na vec funguje.

Po diskusii o plánovaní prípravy a tréningových metrikách sa Kilian ponúkol zdieľať svoje dáta a prepočty pre algoritmus, ktorý vynaložené fyzické úsilie v zložitom teréne so stúpaním a klesaním prepočíta na úsilie behu po rovine (adjusted pace algorithm). V tom čase COROS tiež vyvíjal a upravoval svoje algoritmy tejto metriky. Lewis s potešením zistil, že Kilianové prepočty sa až tak nelíšia od tých, ku ktorým sa dopracoval COROS. (Adjusted pace algorithm metrika pribudla v COROS GPS hodinkách v nedávnej aktualizácii. COROS je známy neustálym vylepšovaním softvéru hodiniek a pridávaním nových funkcií.)

Kilian Jornet

Kilian sa tam nezastavil a zdieľal ďalšie konštruktívne prepočty a nápady, ktoré sa v budúcnosti určite pretavia pri navrhovaní COROS produktov a softvéru. Kiliana veľmi zaujala možnosť zapojiť sa priamo do vývoja hodiniek - cez poskytovanie priamej spätnej väzby a ovplyvňovanie smerovania ďalšieho vývoja produktov a funkcií. Pre Lewisa to bol jasný signál, že bude nielen skvelým ambasádorom, ale aj dôležitou súčasťou inovácie a smerovania pre značku COROS.

Kiliana veľmi zaujala možnosť zapojiť sa priamo do vývoja hodiniek - cez poskytovanie priamej spätnej väzby a ovplyvňovanie smerovania ďalšieho vývoja produktov a funkcií.

Na sezónu 2022 si Kilian stanovil ambiciózne pretekárske ciele - účasť na Hardrock a UTMB medzi mnohými ďalšími podujatiami. Lewis však zistil, že Kilian má oveľa väčšie ambície ako len pretekanie.

COROS Apex Pro.
COROS Apex Pro - fantastická výdrž batérie až 40 hodín v sekundovom GPS zázname, GPS navigácia, offline mapy a ďalšie užitočné funkcie pre športe v horách. Kilian Jornet používa pri svojej príprave model COROS Apex Pro vo farbe White.

Má oveľa väčšie ciele súvisiace s horami a my sme veľmi radi, že môžeme byť toho súčasťou - zhŕňa CEO značky COROS. Keď Lewis pozeral film Breaking 2 (Eliud Kipchoge), želal si, aby značka COROS mohla byť súčasťou týchto úžasných príbehov, ktoré pomáhajú prelomiť ľudské výkonnostné bariéry. Túžba značky COROS byť súčasťou týchto výkonov nevyplýva z prostej komerčnej túžby byť sponzorom takéhoto atléta alebo atlétky. Naopak, motiváciou je umožniť a pomôcť týmto športovcom a športovkyniam byť v najlepšej možnej kondícii, ktorá im umožní prekonávať rekordy. Som veľmi nadšený z budúcich cieľov Kiliana a z toho, že COROS môže byť súčasťou niečoho, čo môže inšpirovať každého - vraví Lewis. Kilianovo rozhodnutie spolupracovať so značkou COROS a s tým súvisiacou expozícia sú dôležité, ale nie to najdôležitejšie. Hlbšie vrstvy spolupráce, ktoré presahujú tradičné partnerstvo medzi športovcami a značkami, sú to, čo robí tento vzťah tak jedinečným a vzrušujúcim - objasňuje spoluzakladateľ značky COROS.

Kilian Jornet a Lewis Wu
Lewis Wu a Kilian Jornet počas spoločnej lyžovačky v Nórsku.

Keď obaja dosiahli vrchol a pokochali sa krásou nórskych hôr navôkol, Kilian navrhol, aby Lewis išiel dole ako prvý a Kilian pôjde za ním a urobí video zo zjazdu. Počas zjazdu sa Lewis zastavil a obzeral sa smerom hore, kde je Kilian. S prekvapením zistil, že Kilian ho už dávno obehol a čaká ho nižšie. V závere zjazdu sa Lewisovi namočila jedna z lyží v potoku a vytvorená papuča na sklznici mu prekážala v dokončení lyžovačky. Kilian sa vrátil naspäť k nemu a ukázal mu, ako druhou lyžou zoškrabať ľad a sneh zo sklznice. Dole na parkovisku sa rozlúčili. Lewis nasadol do auta, avšak Kilian nie. Nalepil si pásy na lyže a odišiel na ďalší, tretí a najťažší výšľap dňa...

Silné partnerstvá vznikajú na pevných základoch. Tento deň v nórskych horách pomohol vytvoriť základ partnerstva, o ktorom je Lewis presvedčený, bude to najdôležitejšie a najvplyvnejšie partnerstvo pre ďalší rozvoj značky COROS...

A ešte niečo navyše

Aj Kilianova manželka oznámila, že sa stáva ambasádorkou značky COROS. Po viac ako trojročnej pauze od pretekenia, kedy sa venovala svojim materským povinostiam, je pripravená obhájiť svoje športové tituly. Emelie vo svojej príprave používa model COROS Apex Pro v krásnej bielej farbe.

Emelie Forsberg
Emelie Forsberg - nová ambasádorka značky COROS.
Späť na blog