Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka

Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka

autor: ralpu
3. november 2022

Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka.
Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka.

S radosťou vítame našu novú ralpu ambasádorku - Denisu Šulcovú. Rodáčka z Popradu sa pred pár týždňami stala certifikovanou UIAGM horskou vodkyňou - ako prvá žena na Slovensku! Pozrieme sa na jej cestu k tomuto ojedinelému úspechu.

Úvod

Denisa je v lezeckej komunite známou. Nakoniec, pohybuje sa v tomto športe už niekoľko desaťročí. Poznáme ju však aj z ultra behov v horách (zabehla napríklad UTMB - CCC 2017, 100 km náročný trailový beh okolo masívu Mont Blanc, či Tatranskú Šelmu Ultra). Je však aj skvelou lyžiarkou - je certifikovanou inštruktorkou lyžovania. Jej celý život sa točí okolo aktivít v horách. Ostatných niekoľko rokov sme so záujmom pozorovali, aká náročná bola jej cesta k získaniu UIAGM certifikácie horskej vodkyne a koľko prípravy a odriekania to vyžadovalo. Z jej rozprávania vieme, že na čiastočných skúškach nebolo nijakým spôsobom prihliadané, že je ženou a boli na ňu kladené tie isté nároky ako na mužov. O to viac nás v júni 2022 potešila správa, že Denisa to na záverečnej skúške v Chamonix vo Francúzsku zvládala a stala sa tak prvou ženou na Slovensku, ktorá získala prestížny titul UIAGM horskej vodkyne. Viac už o tejto ceste napíše Denisa vlastnými slovami.

Denisa vlastnými slovami

Od mala mi chutilo byť vonku a lietať kade-tade. Detské roky som strávila na tenisových kurtoch, odkiaľ som videla lezcov, ktorí trénujú na neďalekej budove (umelé steny neboli). Jedného dňa som to skúsila aj ja a odvtedy datujem svoje lezecké začiatky... bola som v 8. ročníku ZŠ. Počas leta sme liezli na Dreveníku a Tomášovskom výhľade, zimu som trávila ako lyžiarsky inštruktor vo Vysokých Tatrách. Po úvodných rokoch na domácich skalkách začali výjazdy za skalami a dobrodružstvami do celej Európy - Francúzska, Talianska, Španielska, Švajčiarska, Rakúska, Nórska... Vyrazila, či vyrazili sme vždy, keď sme si zarobili na brigádach a mali počas prázdnin, či medzi skúškovými obdobiami na vysokej škole, čas. Vtedy som bola schopná liezť do 7c+, teraz 7c na skalkách a 7a/7a+ v stenách... ale som večný optimista, ešte trošku potrénujem a pôjdu aj ťažšie cesty...

Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka vo svojom živle.
Denisa vo svojom živle.

Medzitým som počas letnej sezóny začala pracovať na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade, čo mi takisto umožnilo sa športovo posúvať ďalej (vďaka skvelej šéfke). V zimnej sezóne som naďalej pracovala ako inštruktor lyžovania v USA a Kanade. Narodenie detí mi pomenilo nielen priority, ale aj možnosti športovania. V tom čase som viac behala a podarilo sa mi prebehať až na ultramaratóny, ktoré ma veľmi bavili. Keď deti podrástli, mohla som opätovne viac liezť a venovať sa tomu, čo mám „najradšej“...

Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka vo svojom živle.
Denisa používa model VERTIX 2

Naskytla sa možnosť prihlásiť sa do kurzu horských vodcov UIAGM, ktoré vyhlásila Národná asociácia horských vodcov Slovenskej Republiky. Pustila som sa do toho, i keď cesta na prijímacie skúšky je náročná. Potrebné je mať nalezené a nalyžované, potom urobiť prijímačky zo všetkých disciplín, čiže ukázať, že ako „športovec“ na to máš. Až po zvládnutí všetkých kôl prijímacích skúšok sa dostaneš do vzdelávacieho procesu, ktorý trvá 3 - 4 roky. Tam sa učíš všetky možné techniky vodenia v rôznom teréne - skalky, lezenie veľkých stien, lezenie v Tatrách, Alpách, iné horstvá v lete, i zime, ľadové lezenie, lyžovanie, skialpinizmus v domácej i alpskej oblasti, orientácia, počasie, zdravoveda... Na kurzantov sú kladené vysoké nároky. Každý čiastkový kurz končí skúškou a na úplný záver vzdelávania sú náročné, niekoľkodňové skúšky vo francúzskom Chamonix. Rozdiel pre mužov a ženy nie je, čiže sa na ženské pohlavie neberie ohľad a musíš ako žena zvládnuť všetko tak, ako tvoji mužskí kolegovia.

Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka vo svojom živle.
Po niekoľkoročnej náročnej ceste sa Denisa v júni 2022 stala prvou ženou na Slovensku, ktorá získala titul horskej vodkyne. Gratulujeme!

V aktivitách ma inšpirujú lezci, lyžiari, či ultrabežci (samozrejme aj veľké mená ako - Tommy Caldwell, Hilaree Nelson, Kilian Jornet, Emily Forsberg...) Už počas obdobia dlhých behov som využívala rôzne hodinky na orientáciu a plánovanie trasy, či preteky. Počas kurzu horského vodcu a teraz pri samotnom vodení sú hodinky s dobrými možnosťami trasovania, dobrými mapami, jednoduchosťou ovládania a hlavne dlhou výdržou batérie – nutnosťou. Všetkými týmito okolnosťami sa ku mne do povedomia dostala značka COROS, ktorá ma presvedčila výdržou batérie v top móde GPS navigácie a jednoduchosťou ovládania. Okrem toho sú aj pekné a parádne sedia na ruke. Teraz ich s radosťou využívam pri behoch a lezení, no hlavne už pri profesii - horský vodca UIAGM.

Leto som už strávila vodením v domácich Tatrách (Gerlachovský štít, Lomnický štít, Pyšné štíty, Ľadový štít, Prostredný hrot, Vysoká, a mnoho iných)... Možností na výstup na vrchol, ale aj na lezenie letné, zimné, či skialpinizmus, freeride je neúrekom... stačí sa dohodnúť. Nájdete ma na Instagrame.

Denisa Šulcová - nová ralpu ambasádorka vo svojom živle.
Denisa vo svojich milovaných Tatrách.

Záver

Tešíme sa z úspechu Denisy a prajeme jej veľa krásnych zážitkov v horách, okolo ktorých sa točí jej celý život. Ak by si mal/-a záujem o jej služby horskej vodkyne - napríklad výstup na Gerlachovský štít, určite jej napíš.

Sme tiež radi, že Denisa sa rozhodla pre GPS hodinky COROS a dúfame, že VERTIX 2 jej bude nápomocný v mnohých situáciách v horách.

Späť na blog