Stryd - dojmy z používania očami elitných atlétov

Stryd - dojmy z používania očami elitných atlétov

autori: Peťo Fraňo, Matúš Hujsa, Jakub Šiarnik
22. marec 2024

Bežecký wattmeter Stryd.
Značka Stryd je priekopníkom a lídrom v segmente bežeckých wattmetrov.

Úvod

Meranie výkonu počas športovej aktivity nie je žiadnou novinkou. V cyklistike sa táto presná a objektivizovaná metrika využíva už roky a poskytuje okamžitú spätnú väzbu o vynaloženom výkone v danej chvíli. Táto metrika si postupne nachádza cestu aj do bežeckého športu. Malé "pody" pripevnené na bežeckú obuv merajú množstvo údajov a následne ich cez zložité algoritmi interpretujú v podobe výslednej hodnoty udávanej vo Wattoch. V segmente bežeckých wattmetrov je jednoznačným lídrom a priekopníkom americká značka Stryd. E-shop ralpu je partnerom a autorizovaným predajcom značky Stryd na Slovensku.

S týmto pokročilým gadžetom sa niekoľko týždňov zoznamovali, testovali pri tréningoch a pretekoch kamaráti e-shopu ralpu. Peťo Fraňo - náš najlepší trailový bežec - si posvietil na presnosť a benefity používania Stryd pri bežeckých tréningoch v teréne. Matúš Hujsa - tréner vodného slalomu Športového Centra Polície s osobákom na 10 km trati 31m:28m:58s - zhodnotil vyžitie Stryd-u pri tréningoch na bežeckom ovále, treadmille a aj na cestných bežeckých pretekoch vo Viedni. Jakub Šiarnik - reprezentant SR v skialpinizme, člen Dukly Banská Bystrica - si tiež odskúšal Stryd (aj keď iba limitovaným spôsobom, keďže v zime je jeho ťažiskový šport skialpinizmus). Každý z týchto atlétov prináša inú perspektívu. Ponorme sa do detailov a dojmov z používania Stryd.

Peťo Fraňo
dojmy z používania Stryd

Peťo Fraňo - náš najlepší trailový bežec. Viacnásobné umiestnenie v TOP 10 na CCC-UTMB, tretie miesto na MS v trailovom behu, Innsbruck 2023. Niekoľkonásobný reprezentat SR v trailovom behu a skialpinizme. Tu je jeho zhrnutie dvojmesačného používania Stryd.

Peťo Fraňo: InstagramWeb

Peťo Fraňo - viacnásobný reprezentant SR v trailovom behu a skialpinizme.
Peťo Fraňo - náš najlepší trailový bežec.

Úvod

Na webe existuje množstvo recenzií na Stryd, tak sa nebudem zbytočne opakovať. Zatiaľ som Stryd používal dva mesiace, takže som určite ešte neodhalil jeho plný potenciál - či už v tréningu ale predošetkým na bežeckých pretekoch (pretože som v tomto období žiadne neabsolvoval). Na začiatku som bol k zariadeniu Stryd pomerne skeptický. Považoval som ho len za ďalší športový prístroj, ktorý mi poskytne dodatočné dáta a zahltí ma zbytočnými informáciami, ktorých pochopenie mi bude zbytočne zaberať čas, ktorý som mohol investovať do tréningu. Už po prvých tréningoch ma však Stryd veľmi rýchlo vyviedol z omylu a stal sa mojou najsledovanejšou obrazovkou na hodinkách. Nižšie píšem o troch najväčších benefitoch z môjho pohľadu.

Hľadáš trénera?

Peťo už niekoľko rokov rozvíja bežecké talenty. Ak máš pocit, že tvoja príprava prešľapuje na mieste alebo sa chceš kvalitne pripraviť na hlavné preteky v sezóne, tak Peťo ti môže pomôcť. Viac detailov nájdeš na jeho webstránke.

Ukáž mi Peťovu webstránku

Naozaj veľmi presné a rýchle zachytenie čo i len malého prevýšenia, prípadne zmeny tempa

Reakcia Stryd na zmenu výkonu je takmer okamžitá.
Reakcia Stryd na zmenu výkonu je takmer okamžitá.

Vyššie je tréning, kedy som bežal tempom cca 4 min/km na asfalte, pričom na necelých 4 km som nastúpal 12 m a naklesal 24 m. Na obrázku je krivka wattov (žltá) a srdcovej frekvencie (červená). Ako je môžné vidieť, pri minimálnom stúpaní Stryd okamžite zaznamenal zvýšený výkon, zatiaľčo merač srdcovej frekvencie túto zmenu zaznamenal výrazne neskôr. Z tohto dôvodu vnímam Stryd ako ďaleko kvalitnejší ukazovateľ pri trénigoch oproti meraču srdcovej frekvencie (typicky ide o hrudný pás), ktorému trvalo takmer 2 minúty, kým vyhodnotil zvýšené úsilie do mierneho stúpania, pričom som za tie dve minúty už opäť bežal rovinu.

Tempo síce môže konštantné, avšak Stryd zachytí aj tie najmenšie odchýlky vo výkone.
Tempo síce môže konštantné, avšak Stryd zachytí aj tie najmenšie odchýlky vo výkone v danej chvíli.

Na obrázku vyššie je vidieť krivku tempa (modrá) a opäť krivku wattov (žltá). Tempo bolo takmer konštantné, avšak je možné vidieť pomerne výrazné odchýlky vo výkone, čo môže byť pri pretekoch, kde sa snažíme ísť konštantným úsilím jeden z kľúčových faktorov.

Konečne zariadenie, ktoré dokáže objektívne vyhodnotiť úsilie v teréne

Pre mňa, ako horského bežca, je kľúčové vedieť kontrolovať úsilie v teréne, čo je oproti behu na rovine omnoho náročnejšie. Na rovine existuje množstvo metrík, ktoré sú konštantné a dokážu nám pomerne presne stanoviť zónu (intenzitu), v ktorej sa daný tréning nachádzame. Môžu to byť srdcová frekvencia (tepy), tempo, kadencia atď.

V teréne sú všetky tieto ukazovatele veľmi premenlivé a je takmer nemožné sa podľa nich orientovať celý tréning (srdcová frekvencia pri behu do kopca bude vždy vyššia ako v zbehu; tempo bude pri zbehu vždy rýchlejšie ako dohora...). Toto bol aj jeden z dôvodov, prečo som nikdy dlhodobo nepoužíval merač srdcovej frekvencie (typicky ide o hrudný pás) ani nič podobné. Jednoducho som to pri behu v teréne nepovažoval za presné a vierohodné a vždy som sa viac spoliehal na pocity. Stryd je zatiaľ jediným zariadením, ktoré mi relevantne ukazuje dáta, ktoré sú uplatniteľné počas celého tréningu, nielen v určitej časti tréningu. Vďaka Strydu dokážem byť celý tréning v hodnotách okolo 265 W (každý má tieto hodnoty iné, takže tento údaj nieje podstatný) a to či v behu do kopca alebo v zbehu. Považujem to za neskutočnú pomoc predovšetkým pre neskúsených bežcov, ktorí sa ešte nepoznajú natoľko a majú tendenciu behať zbytočne rýchlo a nevedia odhadnúť svoje sily.

Nižšie je tréning, kde som bežal tempom 5 min/km do kopca a tempo 3 min/km pri zbehu. Pocitovo to bolo rovnakým úsilím (aj podľa wattov) ale všetky ostatné údaje sa líšia. Toto ma utvrdzuje v tom, že je možné trénovať úseky aj pri zbehu (samozrejme na to treba mať dostatočne natrénovaný pohybový aparát). V minulosti bol beh z kopca dosť zatracovaný a považovaný za priveľké riziko zranenia, ale súčasný trend je taký, že kto nevie behať zbehy, tak nemá šancu uspieť.

Reakcia Stryd na zmenu výkonu je takmer okamžitá.
Dĺžka kroku.
Tempo síce môže konštantné, avšak Stryd zachytí aj tie najmenšie odchýlky vo výkone.
Kadencia.
Tempo síce môže konštantné, avšak Stryd zachytí aj tie najmenšie odchýlky vo výkone.
Výkon meraný vo Wattoch.

Stryd môže fungovať aj pri zefektívňovaní bežeckého štýlu

Absolvoval som dva behy, kde som bežal identickú trasu v rovnakých podmienkach, obuvi a v rovnakom stave únavy. Prvý beh som absolvoval úplne intuitívne, bez akéhokoľvek sústredenia sa na čokoľvek. Výsledkom bola priemerná kadencia 165 krokov/min pri tempe 5:30 min/km (bolo to merané len na trase smerom dohora, bez zbehu) a priemernej srdcovej frekvencii (pulze) 142 úderov/min. O pár dní neskôr som absolvoval to isté, tentoraz som sa však úmyselne snažil bežať vyššou kadenciou. Výsledkom bola kadencia 172 krokov/min pri tempe 5:28 min/km a priemernej srdcovej frekvencii 143 úderov/min. Na prvý pohľad identický beh, avšak pri neskoršom preskúmaní výkonu vo wattoch som zistil, že pri vyššej kadencii som mal výkon nižší v priemere o 10 wattov, čo už nieje úplne zanedbateľný výkon. Túto teóriu ešte budem musieť verifikovať ďalšími pokusmi, preto by som ju zatiaľ definitívne neuzatváral. Každopádne, už teraz môžem povedať, že Stryd môže fungovať aj pri zefektívňovaní bežeckého štýlu a môže to byť jeden z rozhodujúcich faktorov predovšetkým pri ultra behoch, kde sa každý vynaložený watt (výkon) a kalória počíta a môže to byť jeden z kľúčových spôsobov, ako skvalitniť prípravu a zabezpečiť konštantnosť výkonu bez energetických a výkonových kríz.

Toto sú tri hlavné pozorovania, ktoré ma za 2 mesiace používania Strydu zaujali. Stryd toho určite ešte ponúka veľa ale zvyšok ukážu až ďalšie tréningy, testy a samotné preteky.

Záver

Stryd je na prvý pohľad zariadenie určené predovšetkým pre výkonnostných bežcov, ktorých zaujímajú dáta a chcú sa zlepšiť. Ja však Stryd vnímam aj ako vhodnú pomôcku pre začiatočníkov, ktorí nepoznajú svoje telo dostatočne a majú problém subjektívne vyhodnotiť úsilie v premenlivom teréne. Taktisto je vhodný aj pre výkonnostných bežcov, ktorí chcú skvalitniť svoju prípravu a získať neoceniteľné dáta o svojom výkone.

Matúš Hujsa
dojmy z používania Stryd

Matúš Hujsa - viacnásobný reprezentant SR vo vodnom slalome, tréner vodného slalomu Športového Centra Polície, člen realizačného tímu Mateja Beňuša (2. miesto na OH v Rio 2016). V ostatných rokoch sa venuje aj behu a je členom atletického klubu Naša Atletika Bratislava. Osobné rekordy: 10 000 m - 31m:28m:58s, polmaratón - 1h:08m:13s, maratón - 2h:22m:45s. Tu sú jeho postrehy z používania Stryd.

Matúš Hujsa: Instagram

Peťo Fraňo - viacnásobný reprezentant SR v trailovom behu a skialpinizme.
Matúš Hujsa - tréner vodného slalomu Športového Centra Polície, člen realizačného tímu Mateja Beňuša.

Úvod

Chcem sa podeliť o moje postrehy skúsenosti s používaním wattmetra Stryd. Behávam primárne na cestách a bežeckých dráhach. Keď som na Slovensku, najčastejšie svoje tréningy behám na hrádzi, dunajskom nábreží.

Po jednoduchom spárovaní s hodinkami COROS PACE 3, inštalácií aplikácie STRYD, som začal toto zariadenie hneď používať. Mobilná aplikácia Stryd je jednoduchá a prehľadná. Pred používaním Strydu som zadal do svojho profilu aktuálne antropocentrické ukazovatele (výška a hmotnosť). Na základe týchto dvoch dát STRYD po niekoľkých tréningoch vypočíta Critical Power (ďalej len CP). CP je maximálny hodnota výkonu meraného vo Wattoch ktorý by ste mali byť schopní udržať približne 40 minút. Stryd vás prvé tréningy spoznáva a zbiera dáta. Na to, aby bol vytvorený individuálny výkonový profil, je potrebné, aby bežec odbehal niekoľko voľných behov, tempových behov a krátkych úsekov s maximálnym úsilím. Po pár tréningoch sa v aplikácii zobrazí hodnota CP vyjadrená v relatívnych hodnotách (W/kg), s ktorou môžete začať pracovať v tréningoch.

Pozitívne hodnotím prepojenie Strydu s COROS hodinkami, kedy počas behu môžete sledovať aktuálne výkonové metriky, podľa toho čo chcete počas behu sledovať. (V COROS hodinkách má Stryd natívnu integráciu.)

13 km tempový beh

Na pláne som mal 13 kilometrový tempový beh v tempe 3m:30s/km. Stryd som mal na teniske od začiatku rozklusu, počas tempového behu až do ukončenia celého tréningu výklusom. Počas behu bolo veľmi veterno a mojim plánom bolo udržať tempo 3m:30s/km počas celých 13-tich kilometrov. Na grafe je zaznamenaný celý priebeh tréningu. Stryd zaznamenáva aj silu vynaloženého úsilia pri prekonávaní vetra (Air power – vyjadrený v %).

Tempo síce môže konštantné, avšak Stryd zachytí aj tie najmenšie odchýlky vo výkone.
Pace vs. power Na tomto obrázku oranžová farba vyjadruje power (W) a modrá tempo (min/km). Z tohto obrázku je vidno o koľko wattov som musel vyprodukovať viac na to aby som udržal tempo 3m:30s/km v protivetre a naopak, keď som bežal s vetrom do chrbta, tak mi vietor pomohol a nemusel som prekonávať odpor vetra.
Tempo síce môže konštantné, avšak Stryd zachytí aj tie najmenšie odchýlky vo výkone.
Airpower vs. power V tomto grafe je možno vidieť Air power (sila vetra) a vyprodukované watty pri prekonávaní veterného odporu.
Tempo síce môže konštantné, avšak Stryd zachytí aj tie najmenšie odchýlky vo výkone.
Tempo približne 3m:30s/km a rôzne watty v závislosti od prekonávaní veterného odporu.

Výstup z prvého tréningu so Strydom ma pozitívne prekvapil. Pretože vnímané úsilie na udržanie konštantného tempa 3m:30s/km v rozličných veterných podmienkach sa ukázalo aj v samotnom výstupe z tréningu.

Testovanie vzialenosti na 350 m ovále

9.12.2023 bol prvý krát Stryd použitý na intervalové úseky. Tréning som odbehal na bratislavskom FTVŠ UK ovále, kde prvá dráha meria presných 350m. Na pláne som mal tréning 6 x 1 600 m v tempe 3m:15s/km so 150 m medziklusom. Z mojich odbehaných tréningov na tomto 350 m ovále mám odsledované, že pri GPS mode na COROS hodinkách mám štandardne oddchýlku na 1 000 m +/- 10 až 15 m.

STRYD počas úsekov: Počas jednotlivých úsekov som sa pre zvedavosť na každej čiare označujúcej 100 m skontroloval ako STRYD priebežne meria vzdialenosť daného úseku. Na moje prekvapenie, vždy keď som prekračoval čiaru, na hodinkách mi ukázalo 100 m.

STRYD počas pauzy medzi úsekmi: Po dokončení intervalu nasledoval krátky 150 m medziklus. STRYD pri náhlej zmene tempa z 3m:15s/km do medziklusu 5m:30s/km zareagoval rýchlo. Vzdialenosť na medzikluse odmeral opäť vždy presných 150 m.

28.1.2024 - bežecké preteky vo Viedni - 10 km, čas 32m:20s

Keďže som Stryd používal už takmer mesiac, počas ktorého boli nazbierané tréningové dáta, chcel som otestovať bežať preteky na certifikovanej rovinatej trati s minimálnym množstvom zákrut na úrovni Critical Power. Túto hodnotu mám stanovenú na 352 Wattov. V COROS hodinkách som si sledoval tempo okruhov a priemerný 10 s výkon. Preteky som bežal na úrovni aktuálneho CP. Je pravda, že na preteky som sa nijako špeciálne nepripravoval a týždeň, počas ktorého boli samotné preteky, som mal odbehaných 10 hodín na bežkách a 10 hodín behu (v sumáre 260 km) a do pretekov som nastupoval s miernou únavou. Sryd podľa jeho predikcie určil, že 10 km preteky v ideálnych podmienkach by som mal zvládnuť v rozmedzí 31m:45s - 32m:15s. Čo sa aj naplnilo.

Taktiež som bežal preteky v móde STRYD - PACE/DISTANCE a chcel som vidieť, s akou presnoťou bude Stryd meriať certifikovanú 10 km trať bez použitia GPS. Pozitívne hodnotím nameraných 10,04 km. V druhom kole som obiehal a kľučkoval medzi bežcami, ktorých som dobiehal. Oddchýlka 40 m je pri 10 km zanedbateľná.

Záznam z 10 km pretekov vo Viedni.
Záznam z 10 km pretekov vo Viedni.
Záznam z 10 km pretekov vo Viedni.
Záznam z 10 km pretekov vo Viedni.

Stryd a treadmill

Je dobre známe, že problematika presnosti merania vzdialenosti, tempa a úsilia na bežeckom páse je v súčasnej dobe vcelku preberaná téma. Dnešný tréning som odtrénoval prvýkrát na bežeckom páse a bol som zvedavý, aké hodnoty dostanem z porovnania Stryd vs dáta z bežeckého pásu. Absolvoval som jednoduchý stupňovaný vytrvalostný tréning

Dáta z bežeckého pásu

Zhrnutie tréningu:

  • vzdialenosť: 16 km, čas: 01h:09m:27s, priemerné tempo: 4m:20s/km, 1% sklon

Medzičasy:

  • 5 km čas: 23m:07s tempo: 4m:37s/km 227 W
  • 4 km čas: 17m:48s tempo: 4m:27s/km 236 W
  • 3 km čas: 12m:51s tempo: 4m:17s/km 244 W
  • 2 km čas: 8m:04s tempo: 4m:00s/km 261 W
  • 2 km čas: 7m:36s tempo: 3m:46s/km 277 W

Dáta zo Stryd-u

Zhrnutie tréningu:

  • vzdialenosť: 14,55 km, čas: 01h:09m:40s, priemerné tempo: 4m:48s/km, 1% sklon

Medzičasy:

  • 4,5 km čas: 22m:50s tempo: 5m:07s/km 227 W
  • 3,6 km čas: 17m:45s tempo: 4m:56s/km 236 W
  • 2,77 km čas: 13m:12s tempo: 4m:46s/km 244 W
  • 1,83 km čas: 8m:08s tempo: 4m:26s/km 261 W
  • 1,87 km čas: 7m:48s tempo: 4m:11s/km 277 W

Záver z dnešného tréningu

Kalibrácia a presnosť merania bežeckých dát z bežeckého pásu sa môže líšiť od reality a nie sú presné. So Strydom som odbehal viacero tréningov na bežeckej dráhe v štandardizovaných podmienkach a len s veľmi zanedbateľnou oddchýlkou. Z môjho doterajšieho sledovania je Stryd výborný pomocník pre indoorové tréningy (beh na bežeckom páse + tréningy v hale). Pretože dáta, ktoré nám ukazuje Stryd, zodpovedajú vynaloženému úsiliu + Watty pri jednotlivých tempách na páse a korelujú s Wattmi pri vonkajšom behu. Pri indoorovom behu odporúčam trénovať podľa Stryd-u rovnako ako pri behu vonku.

Jakub Šiarnik
dojmy z používania Stryd

Jakub Šiarnik - dlhoročný reprezentant SR v skialpinizme. Medzi jeho najväčšie úspechy patria 10. miesto na MS v skialpinizme, Boi Taul 2023 v disciplíne Vertical Race. Niekoľkonásobný víťaz slovenského pohára v skialpinizme, viacnásobný víťaz ikonických skialpinistických pretekov Bokami Západných Tatier či držiteľ najrýchlejšieho skialpového času na Chopok (prevýšenie 1 000 m) za 36m:30s. Tu sú jeho dojmy z požívania Stryd.

Jakub Šiarnik: InstagramWeb

Jakub Šiarnik - viacnásobný reprezentant SR v skialpinizme.
Jakub Šiarnik - viacnásobný reprezentant SR v skialpinizme, niekoľkonásobný víťaz slovenského pohára v skialpinizme.

Stryd je ďalšia splnená položka z wishlistu technologických hračiek v mojom športovom arzenáli. Baví ma monitorovať objektívne veličiny a dávať ich do súvisu s pocitom. Okrem už konvenčných tepov (srdcová frekvencia) používam meranie laktátu či vnútrosvalovej saturácie kyslíka. To, čo sa vo finále počíta, sa odohráva na výstupe. Rozhodujúcim parametrom je vždy výkon. Ten spolu s technikou a ekonomikou pohybu rozhoduje o tom, aký bude výsledný čas v cieli. Rovnako vieme lepšie podľa výkonu nastaviť tempo pretekov alebo intenzitu objemového či intervalového tréningu. Merač výkonu na bicykli (wattmeter) už využívam pár rokov. Pri behu som sa výkonom neriadil, pretože údaje z hodiniek boli až príliš orientačné. Atléti vedia pracovať s tempom (v min/km) - to je po zohľadnení techniky ekvivalent výkonu. V teréne s prevýšením to však nefuguje. Nepriamo vieme stanoviť intenzitu cez Effort Pace, ale opäť nie sme dostatočne presní. Tým sa dostávame k bežeckým wattmetrom.

Chceš zlepšiť svoju skialpovú techniku?

Jakub organizuje skialpové kurzy pre verejnosť, ktorých cieľom je naučiť sa efektívnejšie pohybovať na lyžiach. Pre záujemcov o individálny tréning je možné dohodnúť si spoluprácu 1:1, kde Jakub prezradí to naj z jeho know-how. Ďalšia oblasť, v ktorej je Kubo doma, je hypoxický tréning a jeho náväznosti na vyladenie formy.

Ukáž mi Jakubovu webstránku

Výzva pre výrobcov spočíva v spôsobe zbierania dát. Na bicykli ide o pomerne jednoduchý odporový snímač, ktorý zaznamenáva deformáciu kľuky pod tlakom nôh jazdca. Pri behu vstupuje do hry výrazne zložitejší algoritmus, v prípade Stryd-u zohľadňujúci napríklad aj podporu vetra. Aj preto som sa tešil na Stryd, o ktorom som vedel, že je považovaný za všeobecne najlepšie nakalibrovaný. So Strydom som toho ešte nenabehal veľa, lebo som sa dostal k nemu až v zime. Prvý dojem je ale skvelý. Hodinky (COROS Pace 2 Pro) snímač natívne podporujú a pripravenosť na meranie ukazuje ikonka “S”, ktorá sa po pripojení rozsvieti, rovnako ako to poznáme pri pripájaní hrudného pásu či načítavaní satelitného signálu. Obavy zo straty zariadenia pri aktivite sa nepotvrdili. Klip na zacvaknutie funguje spoľahlivo a 8 gramový gadget bez problémov udrží. Zariadenie má okamžitú odozvu vyplývajúcu z vysokej vzorkovacej frekvencie a prispôsobeného dynamického rozsahu. V reálnom použití mi príde vhodnejšie zobrazovať kĺzavú 3 sekundovú priemernú hodnotu, ktorá je ustálenejšia najmä pri technickejšom teréne. Stryd som skúšal použiť aj pri výšlape na skialpoch. Pri eliminácií sklzu funguje pomerne dobre, ale nevie zohľadniť váhu výstroja. Tým pádom sa dá použiť najmä pri strmšom alebo behavom teréne na stabilizáciu intenzity, avšak hodnoty nereflektujú reálny “output” vo wattoch - skôr ich treba brať ako indexované číslo. 

Späť na blog