COROS Heart Rate Monitor - čo nové prináša

COROS Heart Rate Monitor - čo nové prináša

autor: ralpu
26. február 2024

COROS Heart Rate Monitor je mimoriadne obľubený medzi zákazníkmi
COROS Heart Rate Monitor je mimoriadne obľubený medzi zákazníkmi, pretože ponúka hneď niekoľko výhod. V článku sa pozrieme na detaily.

Úvod

Meranie srdcovej frekvencie je v športovej komunite najčastejším spôsobom, ako merať intenzitu počas tréningu. Momentálne sú dostupné dve základné metódy merania srdcovej frekvencie (pozri nižšie pre detaily) a každá z týchto dvoch metód má svoje plusy a mínusy. V článku nižšie sa pozrieme na porovnanie COROS Heart Rate Monitor s klasickým hruďákom.

Ako merať srdcovú frekvenciu počas aktivity?

Meranie srdcovej frekvencie bežne používané v športe sa deje dvoma základnými spôsobmi:

  1. optickým snímačom (zjednodušene LED diódy presvecujú pokožku a snažia sa zachytiť oscilácie ciev) alebo
  2. hrudným pásom (zjednodušene ide o zachytenie elektrických výbojov, ktoré vznikajú pri činnosti srdca - EKG meranie).

Každé z týchto dvoch spôsobov merania má svoje výhody a nevýhody. Tu je prehľadné zhrnutie.

Optický snímač (zápästie) EKG (hruď)
Spôsob merania meranie rýchlosti prietoku krvi pomocou svetla meranie elektrických výbojov vznikajúcich pri činnosti srdca
Plusy komfort pri nosení a extrémna jednoduchosť merania zlatý štandard pri meraní srdcovej frekvencie a rýchla odozva na zmeny
Mínusy meranie ovplyvnené viacerými premennými a oneskorené zachytenie zmien menej komfortné nosenie

Klasický hruďák alebo optický merač tepu?

Hrudný pás. Meranie srdcovej frekvencie prebieha cez zachytenie elektrického výboja, ktorý vzniká pri činnosti srdca. Je to ten istý fyzikálny princíp, ako keď ti u lekára urobia EKG vyšetrenie. Zo svojej povahy je teda klasický hrudný pás presnejší a najmä responzívnejší. V praxi to vyzerá tak, že keď napríklad začneš behať rýchlostný úsek, zmena srdcovej frekvencie je zachytená a zobrazená na zariadení (hodinky, apka, cyklopočítač atď.) do 2 - 3 sekúnd. Ak je v tvojej príprave dôležitý takýto stupeň presnosti a tiež takmer okamžité zaznamenanie zmeny v srdcovej frekvencii, tak klasický hrudný pás je pre teba vhodnejším riešením. Nevýhodou je diskomfort pri nosení na dlhých tréningoch, zosúvanie sa z tela či v prípade žien problematickosť nosenia spolu so športovou podprsenkou.

Optický snímač. V tomto prípade LED diódy optického snímača presvecujú pokožku a snažia sa zachytiť oscilácie krvných kapilár spôsobené tlkotom srdca. Hoci v ostatných rokoch táto technológia urobila obrovský pokrok, zo svojej fyzikálnej povahy nedokáže tak okamžite zaznamenať náhle zmeny v srdcovej frekvencii. V praxi to vyzerá tak, že napríklad po začatí behania rýchlostného úseku, sa zmena zobrazená na zariadení ukáže o niečo neskôr ako v prípade klasického hrudného pásu - zvyčajne po 7 - 10 sekundách. Ak tento drobný hendikep dokážeš oželieť, meranie srdcovej frekvencie cez optický snímač je pre teba dobrou voľbou. Pre 95% športovej komunity je takéto meranie viac ako postačujúce. Navyše, komfort pri nosení je omnoho väčší ako pri nosení klasického hruďáku.

Pozri si skvelú recenziu rešpektovaného reviewera športovej elektroniky DC Rainmaker-a na YouTube, ktorý COROS Heart Rate Monitor porovnáva s celou plejádou zariadení, ktoré merajú srdcovú frekvenciu - vrátane porovnania s klasickým hrudným pásom.

Prečo meranie srdcovej frekvencie môže niekedy vyzerať ako nepresné?

Čím vyššia je srdcová frekvencia, tým intenzívnejšie pracuje tvoje telo počas tréningu. Treba mať však na pamäti, že do tohto merania vstupujú aj ďalšie faktory - napr. únava, teplota okolia, nadmorská výška a ďalšie - a preto meranie srdcovej frekvencie môže niekedy vyzerať akoby nepresné.

Čo nové prináša COROS Heart Rate Monitor?

Hoci COROS Heart Rate Monitor používa optický senzor, novinkou je miesto na tele, kde toto meranie prebieha. Inak povedané, COROS Heart Rate Monitor prebral to najlepšie z oboch spôsobov merania srdcovej frekvencie.

Počas vývoja Heart Rate Monitor značka COROS dosiahla presnosť merania +/- 3 údery srdca/min. (BPM) v porovnaní s klasickým hrudný pásom v 95% meraní počas aktivity beh.

Ponorme sa do detailov.

COROS Heart Rate Monitor je mimoriadne praktický pri lezení
COROS Heart Rate Monitor je mimoriadne praktický pri lezení.

Kratšia odozva pri meraní aktívit s vysokou intenzitou

COROS Heart Rate Monitor ponúka kratšiu odozvu pri meraní aktívit s vysokou intenzitou
Šprintové intervaly absolvované bez hruďáku alebo COROS Heart Rate Monitor. Hodinky nedokázali zachytiť prekročenie prahovej zóny z dôvodu oneskorenia v snímaní zmien srdcovej frekvencie pri meraní zo zápästia (klasický optický snímač v hodinkách).

Srdcová frekvencia je obrazom toho, ako intenzívne telo pracuje. Avšak, v tele musí prebehnúť veľmi striktná reťazová reakcia predtým, ako sa to odrazí na zvýšenej aktivite srdca. Príklad: ak začneš 400 m šprint, tvoje svaly vyšlú signál do mozgu, že je potrebný väčší prísun kyslíka. Následne je z mozgu vyslaný signál do srdca, aby začalo pracovať intenzívnejšie a tak v krvi prinieslo hemoglobín (nosič kyslíka) k pracujúcim svalom. Celý tento proces trvá približne 20 - 30 sekúnd pokým sa prejaví na úrovni srdca (zvýšená aktivita). Ak na túto zmenu takpovediac čakáme na úrovni zápästia (optický snímač srdcovej frekvencie je na spodnej strane hodiniek), ďaleko od srdca, tak zachytenie zmeny je oddialené ešte o ďalšiu malú chvíľu.

Avšak, keďže COROS Heart Rate Monitor je nosený na bicepse (oveľa bližšie k srdcu), signifikantne sa skráti oneskorenie v zachytení zvýšenej srdcovej aktivity pri rýchlostných tréningoch.

Eliminácia fenoménu Cadence Lock

Fenomén Cadence Lock je nechcený efekt prejavujúci sa pri meraní srdcovej aktivity pomocou optického snímača (vo všeobecnosti, pri akejkoľvek značke a akomkoľvek zariadení). O čo ide? Jednoducho povedané, hodinky začnú zaznamenávať kadenciu (zjednodušene údery nôh do zeme pri pohybe) namiesto srdcovej frekvencie. Ide o fyzikálny jav, kedy pri meraní vznikne príliš veľa šumu v podobe kadencie/úderov nôh, v kombinácii s relatívne malým a slabým prietokom krvi v oblasti zápästia. COROS Heart Rate Monitor tento fenomén výrazne eliminuje (zníženie šumu pri meraní), keďže sa nosí v oblasti bicepsu, ktorý obsahuje oveľa viac svalových vlákien a teda je tu prítomných aj oveľa viac krvných ciev - prietok krvi je oveľa väčší.

COROS Heart Rate Monitor eliminuje fenomén Cadence Lock
Fenomén Cadence lock začínajúci v 25. minúte tréningu až do jeho záveru.

Oveľa väčšia pohodlnosť pri nosení

Hoci klasický hrudný pás vykonáva oveľa sofistikovanejšie meranie (v podstate EKG meranie), konsenzus v športovej komunite je jednoznačný - nosenie je nepríjemné, pás sa zosúva a pri dlhšom nosení vytvára odreniny. Nehovoriac o nepohodlí pri nosení pre ženy. COROS Heart Rate Monitor naopak poskytuje neporovnateľne vyšší komfort pri nosení, nezosúva sa ani počas dlhých aktivít. Zákazníci to opisujú, že na nosenie COROS Heart Rate Monitor na ramene počas aktivity úplne zabudnú. Tu je zopár vyjadrení (hodnotenia prevzaté z produktovej stránky COROS Heart Rate Monitor).

"Dlho som hľadala merač tepu, ktorý by mi vyhovoval nielen po technickej stránke ale aj po tej komfortnej. Pre mňa, ako ženu, to bol perfektný výber. Je ľahký, nezavadzia, vyhovujúca výdrž pri mojom používaní, rýchlo sa nabíja (v appke COROS ukazuje percentá batérie, takže sa dá hneď overiť na koľko je merač nabitý). Akonáhle si ho dám na ruku začne merať a veľmi rýchlo sa spáruje s hodinkami alebo cyklotrenažérom v zimných mesiacoch. Odporúčam všetkým čo hľadajú presnosť, pohodlie a funkčnosť."Martina

"COROS HR monitor, splnil všetky očakávania. Radím ho medzi najlepšiu technickú kúpu posledné roky. Používam s Garmin hodinkami, bez problémov. Ak niekomu nevyhovuje klasický HR pás, toto je skvelá alternatíva. Pohodlie, dobrá baterka, spoľahlivé meranie."Adam

"Tento merač tepu som kupoval z 2 dôvodov: 1. pri aktivitách, kedy mám dlhý rukáv/rukavice rád nosím hodinky zapnuté na vrchnej vrstve oblečenia a 2. dôvod, že hrudný pás mi nevyhovuje, jeho nosenie je pre mňa nekomfortné. Toto COROS riešenie je geniálne, pás počas aktivity vôbec nevnímate a zároveň neprídete o žiadne údaje o tepe. Výdrž baterky je postačujúca, spárovanie s mojími COROS hodinkami je bezproblémové. Odporúčam všemi deseti :)"Martin

Zákazníci vyzdvihujú pohodlnosť nosenia COROS Heart Rate Monitor

Záver

COROS Heart Rate Monitor prináša mnoho inovácií, ktoré výrazne eliminujú nepresnosť merania srdcovej frekvencie optickým snímačom. Pre hardcore športovcov a športovkyne má klasický hrudný pás merajúci srdcovú frekvenciu na princípe EKG stále nezastupiteľné miesto - najmä pre svoju schopnosť zachytiť zmeny rýchlejšie. Rozdiel medzi týmito dvoma spôsobmi merania sa však dramaticky zmenšuje. Pre drvivú väčšinu je COROS Heart Rate Monitor viac ako postačujúci. Odmení sa najmä pohodlnosťou a jednoduchosťou používania.

Späť na blog