COROS Vertix - recenzia

COROS Vertix - recenzia

autor: ralpu
16. októbra 2020

Vertix je vlajkový model v ponuke americkej značky COROS.
Vertix je vlajkový model v ponuke americkej značky COROS. Má ambíciu súperiť s najvyššími modelmi značiek Garmin, Suunto alebo Polar.

Už niekoľko mesiacov je na slovenskom trhu s GPS hodinkami nová značka COROS. Ich najvyšší model COROS Vertix má ambíciu súperiť s vlajkovými modelmi značiek Garmin, Suunto alebo Polar. Môže nováčik na trhu konkurovať zabehnutým hráčom, ktorí majú svojich skalných fanúšikov? Približne desať mesiacov som aktívne používal model COROS Vertix. Prinášam svoje dojmy, postrehy a hľadám odpovede na mnohé otázky.

Úvod

GPS hodinky sú dnes takmer neodmysliteľnou výbavou aktívnych ľudí pohybujúcich sa v horách. Zaznamenávajú veľa praktických údajov o aktivite - vzdialenosť, prevýšenie, tempo pohybu atď. A podobne ako GPS navigácia v aute aktívne pomáha pri presune z bodu A do bodu B, aj GPS hodinky dokážu pomôcť pri navigácii počas pretekov, tréningu alebo na túre. Prípadne pomôžu bezpečne sa vrátiť na začiatok trasy, ak sa podmienky náhle zhoršia (funkcia Back-To-Start). Veľa ľudí oceňuje fitness funkcie pri bežnom používaní hodiniek (počet vykonaných krokov alebo počet spálených kalórií za deň). Iní zase využívajú smart funkcie, kedy hodinky notifikujú o správach a hovoroch na smartfóne. Využitie je naozaj rôznorodé.

Na hodinkách sú len 3 tlačidlá na jednej strane.
Na hodinkách sú len 3 tlačidlá na jednej strane. Digitálna Korunka v strede umožňuje až tri interakcie - pohyb smerom hore, dole a stlačenie. Samozrejmosťou je prispôsobenie sa displeja a tlačidiel tak pravákovi (nosenie na ľavej ruke), ako aj ľavákovi (nosenie na pravej ruke).

Pri výbere tých správnych GPS hodiniek sa sústredím predovšetkým na to, čo je pre mňa najdôležitejšie. Keďže sa venujem vytrvalostným športom v horách, výdrž batérie hodiniek v GPS režime je pre mňa jedno z hlavných kritérií. Umožňuje mi to úplne sa spoľahnúť, že hodinky ma dokážu navigovať niekoľko desiatok hodín a na agendu nabíjania nemusím vôbec myslieť. Presnosť a spoľahlivosť GPS je pre mňa ďalším dôležitým faktorom. Počas pretekov alebo tréningu ocením presnú informáciu - na ktorom kilometri sa nachádzam, v akej nadmorskej výške sa nachádzam alebo ako ďaleko som od najbližšej občerstvovačky na pretekoch. A COROS stavia práve na týchto dvoch kvalitách - výdrž batérie a presnosť GPS záznamu. Po prečítaní si mnohých recenzií, napozeraní rôznych videí, som sa rozhodol dať americkej značke COROS šancu a vybral som si jej vlajkový model - Vertix.

COROS Vertix rozhodne svojou veľkosťou nepatrí do kategórie potápačských budíkov.
COROS Vertix rozhodne svojou veľkosťou nepatrí do kategórie potápačských budíkov. Naopak, ponúka triezvy kompromis medzi robustnosťou a kompaktnosťou.

Prvé dojmy a ovládanie

COROS Vertix zaujme hneď na začiatku. Nie je zabalený v tradičnej krabičke. Dodávaný je v profesionálnom, vodotesnom kufríku značky Pelican. Ten sa dá následne využiť rozmanitým spôsobom. Zaujímavá je aj aktivácia hodiniek. Netreba ich káblom prepájať s počítačom, v ktorom mám nainštalovaný nejaký špeciálny softvér. Po prvom zapnutí a následnom výbere jazyka, sa na displeji hodiniek objaví QR kód. Ten zoskenujem COROS apkou v smartfóne. Hodinky sa tak aktivujú a prepoja s mojím COROS účtom, v ktorom sa uchováva celá história aktivít a nastavení na serveri (podobne ako napr. služba Garmin Connect). Následná komunikácia hodiniek prebieha už iba s COROS aplikáciou v telefóne. Tzn. akékoľvek úpravy v hodinkách, presun .gpx trás, softvérové aktualizácie atď. prebiehajú výlučne len medzi COROS apkou v smartfóne a hodinkami - prostredníctvom Bluetooth prepojenia. Žiadne káble, žiadne komplikované presuny .gpx súborov z počítača do hodiniek.

Podobne ako obruč okolo displeja, aj zadný kryt je z titánu. Prémiové materiály ešte dopĺňa zafírové sklo displeja.
Podobne ako obruč okolo displeja, aj zadný kryt je z titánu. Prémiové materiály ešte dopĺňa zafírové sklo displeja. Na zadnej strane je zabudovaný optický merač tepu a nie celkom bežný optický pulzový oxymeter. Ten sa automaticky aktivuje v nadmorskej výške nad 2500 m.n.m. a meria množstvo kyslíka v krvi pre bezpečnú aklimatizáciu.

V minulosti som používal Garmin Fenix a Suunto 9 Baro. COROS Vertix je v tej istej triede GPS hodiniek. Mojím odhadom je však Vertix o približne 20 - 30% fyzicky menší ako konkurenčné modely. A nielen veľkosťou - aj váhou. Vertix je síce robustný, ale na zápästí nepôsobí ako potápačský budík. Nevyčnieva príliš nad zápästím a nezachytáva sa pri obliekaní a vyzliekaní. To sa mi páči.

Konkurenčné značky častokrát za prémiové materiály, akými sú titán alebo zafírové sklo, pýtajú niekoľko stoviek navyše. COROS sa s týmto takpovediac neprple a Vertix má štandardne zafírové sklo so špeciálnou povrchovou úpravou (DLC - Diamond-Like-Coating), ktorá ešte viac zlepšuje odolnosť. Obruč okolo displeja - luneta - je z titánu a taktiež zadný kryt. Na kvalitných mechanických hodinkách sa veľmi oceňuje upevňovanie jednotlivých častí k telu hodiniek pomocou skrutiek. Presne tento konštrukčný postup je uplatnený aj pri COROS Vertix. Robustný zadný titánový kryt je k telu pripevnený skrutkami. Podobne ako luneta na prednej strane. Aj tieto detaily prispievajú k vodotesnosti až 15 ATM alebo 150 metrov. Celkovo, konštrukcia a použité materiály na mňa pôsobia prémiovo. Dokonca mám podozrenie, že aj pracka na ľahko vymeniteľnom silikónovom remienku je z titánu (nereaguje na magnet). Nie je z obyčajnej ocele a už vôbec nie z plastu, ako som to zažil pri originálnom náhradnom remienku pre Suunto 9 Baro.

Zadný kryt a obruč okolo displeja sú k telu hodiniek priskrutkované.
Zadný kryt a obruč okolo displeja sú k telu hodiniek priskrutkované. Aj tento v hodinárskom priemysle oceňovaný konštrukčný postup prispieva k odolnosti hodiniek a pocitu prémiovosti. Vodotesnosť je až do 150 metrov. Hodinky na mňa pôsobia ako malý tank.

Ďalšou zaujímavosťou ovládania COROS Vertix je Digitálna Korunka. Je to akoby nostalgický, symbolický návrat k ovládaniu tradičných hodiniek cez korunku. Digitálna Korunka je však nohami pevne v 21. storočí. Zvláda až tri interakcie - točenie (pohyb smerom hore a dole) a stlačením sa voľba v menu potvrdzuje. Tento detail výrazne zjednodušuje ovládanie a šetrí čas. Nemusím stláčať niekoľko rôznych tlačidiel na oboch stranách hodiniek, aby som operáciu v hodinkách vykonal. Klasické ovládanie hodiniek cez tlačidlo totiž umožňuje iba jednu interakciu - stlačenie. Digitálnu Korunku som mal možnosť vyskúšať aj počas zimy pri skialpe a perfektne funguje, aj keď som mal rukavice na rukách. Pri točení Digitálnej Korunky hodinky zreteľne vibrujú, takže každá interakcia, každý pohyb v menu je zreteľný a vedomý. Horné tlačidlo slúži na podsvietenie displeja. Dolné tlačidlo zasa slúži na návrat naspäť, resp. pre aktivovanie Rýchleho Menu.

Všetky tlačidlá a Digitálna Korunka sú len na jednej strane tela hodiniek. To ponúka svoje výhody. Podobne ako Apple Watch, aj COROS Vertix sa dá rovnocenne nosiť na ľavej (praváci) alebo pravej ruke (ľaváci). V menu nastavení sa táto informácia dá špecifikovať a displej hodiniek sa tomu prispôsobí. Podobne sa dá nastaviť smer točenia Digitálnej Korunky. Prosto povedané - hodinky sa rovnocenne prispôsobia aj pravákovi, aj ľavákovi.

Odolný silikónový remienok sa dá poľahky vymeniť.
Odolný silikónový remienok sa dá poľahky vymeniť.

Pristavím sa ešte pri konštrukcii tlačidiel. Pred COROS Vertix som používal Suunto 9 Baro, ktorých tlačidlá pri stláčaní na mňa pôsobili veľmi nevýrazne. Trebalo ich pomerne hlboko stlačiť a v závere nebol pozitívny doklik, ktorý by mi dal spätnú väzbu, že tlačidlo som naozaj stlačil. Pri COROS Vertix je dráha stlačenia tlačidiel veľmi krátka, avšak s primeranou tuhosťou a s veľmi pozitívnym doklikom. Digitálna Korunka je taktiež veľmi dobre konštrukčne odladená - príjemne tuhá pri stlačení. Pri točení zasa nekladie odpor, takže sa dá ovládať iba letmým posunom prstu po povrchu Korunky. Pochopiteľne, náhodnému stlačeniu bočných tlačidiel a Digitálnej Korunky sa dá predísť uzamknutím displeja. Nehrozí teda, aby som si aktivitu nedopatrením zastavil počas tréningu, prípadne náhodne aktivoval nejakú funkciu počas aktivity alebo pri bežnom používaní.

Na záver ešte k téme tlačidiel a ovládania pripájam postreh, ktorý som si uvedomil až pri aktívnom používaní hodiniek. Tým, že sú všetky tlačidlá na jednej strane, nemusím v zime počas skialpu alebo behu odhŕňať všetky vrstvy oblečenia, aby som sa dostal k tlačidlám. Stačí mi oblečenie trochu odhrnúť z pravého okraja hodiniek a mám prístup ku všetkým tlačidlám a teda aj k ovládaniu hodiniek. Malý detail, ale v zime je to obrovský rozdiel.

Displej modelu COROS Vertix umožňuje aj dotykové ovládanie. COROS však tento spôsob ovládania aplikoval veľmi triezvo a vždy sa dá požadovaný úkon vykonať aj cez dotykový displej, aj klasicky cez tlačidlá. Uvediem príklad - widget barometrického tlaku, ktorý zaznamenáva vývoj atmosferického tlaku v čase, sa dá detailne prezerať aj cez tlačidlá, aj cez dotykovú interakciu s displejom. Potvrdzuje mi to, že COROS sa pri vývoji hodiniek primárne zameral na aktívnych ľudí, športovcov. Ovládanie dotykového displeja v daždi, s mokrými alebo špinavými prstami je vždy problematické. Používateľ má teda na výber, ako chce hodinky ovládať.

Detail kovového otvoru na boku tela hodiniek, pod ktorým sa skrýva senzor merania barometrického tlaku.
Detail kovového otvoru na boku tela hodiniek, pod ktorým sa skrýva senzor merania barometrického tlaku. Na začiatku používania som mal občasné problémy s meraním nadmorskej výšky (rozdiel rádovo v jednotkách metrov oproti realite). Tento problém COROS veľmi rýchlo vyriešil softvérovou aktualizáciou - nadmorská výška sa kalibruje automaticky na pozadí (aj mimo aktivity). Odvtedy som nepozoroval žiadne problémy s týmto údajom.

Vertix je najvyšší model v ponuke COROS. A je to vidieť aj na množstve senzorov, ktoré sú v hodinkách. Nechýbajú barometrický výškomer, teplomer, optický snímač pulzu, akcelerometer a gyroskop. A je tu aj nie celkom bežný optický puzlový oxymeter, ktorý sa automaticky aktivuje v nadmorskej výške nad 2500 m.n.m. a ktorý meria množstvo kyslíka v krvi pre bezpečnú aklimatizáciu. Pochopiteľne, COROS Vertix obsahuje aj GPS modul. (COROS bol jeden z prvých výrobcov GPS hodiniek, ktorý začal používať energeticky veľmi úsporný Sony GPS modul najnovšej generácie, ktorý dnes de facto používa takmer každý výrobca GPS hodiniek.) Dokáže komunikovať so satelitmi amerického systému GPS, ruského Glonass a nedávno bola pridaná aj podpora pre čínsky satelitný systém BeiDou, ktorý v roku 2020 expandoval na európsky kontinent. V budúcnosti by cez softvérovú aktualizáciu mala prísť aj podpora európskeho systému Galileo. Viem si zadefinovať, či sa hodinky majú pripojiť iba k satelitom GPS alebo ku dvom rôznym satelitným systémom (napr. GPS + Glonass). Pri GPS meraní sa podrobnejšie pristavím nižšie. Nateraz však môžem povedať, že vyniká dvoma kvalitami - rýchlosťou získania GPS signálu pred aktivitou a presnosťou záznamu. To sú pri outdoorových aktivitách extrémne dôležité prednosti.

Samozrejme, COROS Vertix sa vie pripojiť k externým zariadeniam cez ANT+ alebo Bluetooth protokol. Napríklad ku hrudnému pásu pre meranie srdcového tepu, powermetru, kadenciometru alebo k iným prídavným zariadeniam, ktoré sa využívajú počas behu alebo cyklistiky.

Malý detail - pracka remienku je z kovu. Nereaguje na magnet. Mám podozrenie, že ešte i tento komponent je z titánu.
Malý detail - pracka remienku je z kovu. Nereaguje na magnet. Mám podozrenie, že ešte i tento komponent je z titánu.

Hlavné tromfy

Bezpochyby, najväčším tromfom COROS Vertix je výdrž batérie. Žiadne GPS hodinky na trhu momentálne neponúkajú výdrž batérie až 60 hodín v sekundovom GPS režime. Tzn. hodinky sa každú sekundu pripoja k GPS satelitom pre zameranie polohy. A zároveň aj merajú srdcovú frekvenciu cez zabudovaný merač tepu. V tomto režime dokážu fungovať až 60 hodín. To je 2,5 dňa vkuse. Ak by som si predsa len chcel predĺžiť výdrž batérie (napr. pri viacdňových pretekoch), tak v režime UltraMax je výdrž batérie až 150 hodín (viac ako 6 dní). Pri bežnom používaní je výdrž batérie až 45 dní. Moja osobná skúsenosť, ako aj skúsenosť mojich kamarátov, potvrdzuje, že táto hodnota je veľmi realistická. Pri takmer každodennom tréningu si hodinky nabíjam približne raz za 2 týždne. Povedané ešte inak - človek pri používaní modelu COROS Vertix takmer zabudne na agendu nabíjania. V praxi táto skvelá výdrž batérie tiež znamená, že so sebou nemusím vláčiť nabíjací kábel a powerbanku na predĺžený víkend v horách. Alebo sa obávať, či mi hodinky s 10% batérie vydržia pri dlhom tréningu. Nepozoroval som taktiež žiadne neštandardné správanie sa batérie - napríklad náhly, nepredvídateľný úbytok pri už iba pár percentách kapacity batérie. Nedávno dokonca COROS cez softvérovú aktualizáciu pridal možnosť vypnúť si zabudovaný merač tepu počas aktivity. Bez tohto merania tak hodinky vydržia viac ako 60 hodín v GPS režime.

Widget vývoja atmosferického tlaku zaznamenáva hodnoty za ostatných 6, 12 alebo 18 hodín.
Widget vývoja atmosferického tlaku zaznamenáva hodnoty za ostatných 6, 12 alebo 18 hodín. V grafe sa dá vŕtať a pohybovať pomocou tlačidiel alebo cez dotykovú obrazovku. Vodorovná šípka úplne hore indikuje stabilné a ustálené počasie. Samozrejmosťou je upozornenie pred náhlou zmenou počasia (Storm Alert).

Ďalším tromfom značky COROS je presnosť GPS záznamu. Keď som si zisťoval detaily o značke COROS, dozvedel som sa, že materská firma je renomovaný výrobca GPS modulov pre automobilový priemysel. A už dlhú dobu obsluhuje napríklad skupinu Volkswagen. Ich kompetencia v tomto smere sa potvrdila aj v praxi. Nájdenie GPS signálu pred spustením aktivity je rýchle - a to aj v náročnom teréne. Taktiež presnosť GPS záznamu je výborná. Nikdy som nepozoroval merania a údaje, ktoré by boli úplne “mimo”. Na tých istých tréningových trasách boli merania konzistentne rovnaké.

Fotografov alebo milovníkov pozorovania východov a západov slnka poteší detailný widget o východe, západe slnka, začiatku brieždenia sa a súmraku.
Fotografov alebo milovníkov pozorovania východov a západov slnka poteší detailný widget o východe, západe slnka, začiatku brieždenia sa a súmraku. Pre konkrétny deň a geografickú polohu.

Využívam tiež túto príležitosť, aby som spomenul správanie sa značky COROS. Pri používaní Suunto 9 Baro mi za rok prišli asi dve softvérové aktualizácie. Nič prevratné, iba doladenie detailov. Pri COROS sa na túto vec pozerajú inak. Softvérové aktualizácie vychádzajú približne raz za mesiac a pol. A vôbec to nie sú malé úpravy alebo dolaďovanie. Hodinky COROS Vertix sa za pár mesiacov stali oveľa lepšími, ako na začiatku môjho používania. Cez aktualizácie bolo do hodiniek pridaných veľa úplne nových funkcií. Spomeniem aspoň zopár: posilňovacie programy so zaznamenávaním cvikov a opakovaní, upozornenie na prijatie stravy a tekutín počas aktivity, tréningové plány, natívna integrácia so STRYD zariadením (meranie vynaloženého úsilia vo wattoch počas aktivity). Viacerí ľudia mi povedali, že takýto prístup častokrát nie je štandardom pri iných značkách. Iné značky akoby naschvál nové fukcie nepridávali cez softvérovú aktualizáciu. Hoci samotné hodinky by to hardvérovo vedeli utiahnuť. Azda tým chcú dosiahnuť to, aby si užívateľ každých pár rokov kúpil nové hodinky a dopracoval sa tak k novým funkciám. Prístup značky COROS je iný a pripomína mi skôr správanie sa firmy Tesla. Autá Tesla sa v čase stávajú lepšími vďaka neustálym softvérovým vylepšeniam a pridávaním nových funkcií. Za tých pár mesiacov aktívneho používania hodiniek mám dojem, že COROS sa riadi týmto novým a moderným princípom. Zákazníkovi predávajú servis, zážitok a (nech to znie akokoľvek klišé) spokojnosť zákazníka je pre nich na prvom mieste. Takto sa buduje love brand. A myslím si, že toto je jediná cesta, ako môže COROS preraziť medzi zabehnutými hráčmi. Mne je tento prístup veľmi sympatický.

Pohľad na Rýchle Menu, do ktorého si viem pridať iba položky, ktoré sú pre mňa relevantné.
Pohľad na Rýchle Menu, do ktorého si viem pridať iba položky, ktoré sú pre mňa relevantné. Je tu aj skvelá vychytávka - Nočný Režime (Night Mode). Po jeho aktivácii je displej jemne a dostatočne podsvietený. S iba minimálnym dopadom na výdrž batérie. Tento mód je veľmi nápomocný pri tréningu počas šera alebo pri pretekaní počas noci (ultra behy).

Používanie hodiniek počas aktivit

COROS Vertix ponúka na výber mnoho outdoorových a indoorových športových aktivít. Každá aktivita sa dá individualizovať a upraviť podľa potrieb. Počas aktivity je k dispozícii 5 obrazoviek a na každej obrazovke si viem zobraziť 2 až 6 údajov. Presun medzi jednotlivými obrazovkami prebieha točením Digitálnej Korunky alebo cez dotykovú obrazovku. K samozrejmosti patria upozornenia (Alerts) počas aktivity - napr. upozornenie po prejdení istej vzdialenosti, tempa pohybu, kadencie atď. Veľmi užitočné je aj upozornenie o prijímaní stravy alebo dodržiavaní pitného režimu (Nutrition Alert). Hodinky ma na to upozornia napr. každých 45 minút. Pri dlhých tréningoch alebo ultra behoch je to veľmi cenná funkcia.

V hodinkách sa dá pozrieť kvalita spojenia so satelitmi.
V hodinkách sa dá pozrieť kvalita spojenia so satelitmi. Na zábere je grafické znázornenie polohy amerických GPS satelitov (G) a čínskych BeiDou satelitov (B) nad aktuálnou polohou.

Počas aktivity v neznámom teréne a pri napríklad náhlej zmene podmienok, viem aktivovať funkciu naspäť na štart (Back-To-Start). Z počutia viem, že túto funkciu oceňujú horskí vodcovia v náročnom teréne pri náhlej zmene podmienok. Vedia sa tak s klientmi bezpečne a rýchlo vrátiť po tej istej trase naspäť. Himalájisti alebo častí návštevníci Álp zase túto funkciu využívajú pri návrate z vrcholu, kedy prechod cez ľadovec je častokrát komplikovaný a nebezpečný. Hodinky ich tak spoľahlivo znavigujú po identickej trase po ľadovci aj pri návrate z hory. Taktiež, dnes už je samozrejmosťou, že z web stránky športového podujatia si viem stiahnuť .gpx súbor s trasou pretekov. Alebo si trasu, túru sám vyklikám v mape a .gpx súbor si viem poľahky presunúť do COROS Vertix. Pred začatím aktivity si viem vybrať trasu, po ktorej chcem, aby ma hodinky navigovali. Po vybočení z trasy viac ako 20 metrov a na čas dlhší ako 10 sekúnd, ma hodinky upozornia a aktívne znavigujú naspäť na trasu. Už neraz mi táto funkcia ušetrila nervy a stratený čas na ultra pretekoch.

Obrazovka počas aktivity zobrazujúca 6 dátových polí. Viem si zadefinovať až päť takýchto obrazoviek.
Obrazovka počas aktivity zobrazujúca 6 dátových polí. Viem si zadefinovať až päť takýchto obrazoviek.

Aj keď hodinky navigáciu majú, offline topografické mapy v COROS Vertix nie sú. A neviem si ani dobre predstaviť, ako by som na tak malom displeji vedel zreteľne odčítať topo mapu. Mobil v horách mám vždy so sebou a svoju presnú polohu na detailnej mape si viem pohodlne pozrieť na displeji smartfónu.

Pre ultra bežcov a vôbec aktívnych ľudí, ktorí nezriedka trénujú aj počas šera alebo v tme, je v hodinkách parádna vychytávka. Špeciálny Nočný Režim (Night Mode) jemne podsvieti displej - tak aby som vedel odčítať všetky údaje na displeji. Vďaka hardvérovej optimalizácii má však používanie tohto režimu len minimálny dopad na výdrž batérie (iba o 10% vyššia spotreba energie). Ultra preteky sa častokrát bežia aj celú noc a s týmto špeciálnym Nočným Režimom nemusím zakaždým stláčať tlačidlo na hodinkách pre podsvietenie displeja. To že tento detail je naozaj premyslený, svedčí aj fakt, že sa automaticky vypne hodinu po východe slnka (prípadne pri ukončení aktivity). Nemusím sa teda obávať, že batéria hodiniek bude vyciciavaná naďalej počas dňa.

Počas samotnej aktivity oceňujem aj tento malý detail - výborná voľba fontu a čitateľnosť dát z displeja. Displej je dobre čitateľný aj pri priamom ožiarení slnkom, aj v šere. Pre tých, ktorí majú problém s drobnými písmenami, je možné font v obrazovke aktivity dokonca zväčšiť.

Obrazovka so zhrnutím základných údajom po ukončení aktivity.
Obrazovka so zhrnutím základných údajom po ukončení aktivity.

Ďalšie užitočné funkcie

COROS Vertix je dostatočne pripravený na bežné používanie aj mimo športových aktivít. Okrem typických funkcií kvalitných GPS hodiniek ponúka aj najpopulárnejšie funkcie smart hodiniek. Medzi tieto obľúbené funkcie patrí určite zobrazovanie notifikácií zo smartfónu na displeji hodiniek. Viem si nastaviť, z ktorých apiek v telefóne mám dostávať notifikácie aj na hodinky. A taktiež si viem nastaviť osobitný režim počas bežného života a počas aktivity. Napríklad, pri vykonávaní aktivity viem zakázať notifikácie z komunikačných apiek, avšak viem povoliť notifikácie o telefonátoch. Počas tréningu, keď mám telefón odložený vo vrecku, je veľmi praktické vidieť informáciu na hodinkách o tom, kto mi volá. A podľa toho sa rozhodnúť, či telefonát je dôležitý alebo môže počkať.

Z mojich skúseností je Bluetooth prepojenie medzi hodinkami a COROS apkou v telefóne perfektné. Dokonca, nech v menu hodiniek hľadám ako chcem, nikde sa nedá vypnúť Bluetooth v hodinkách. Moderný protokol Bluetooth LE (Low Energy), ktorý COROS Vertix používa, má nielen minimálny dopad na výdrž batérie, ale je aj veľmi spoľahlivý.

K hodinkám je možné pripojiť prídavné zariadenia (napr. hrudný pas alebo powermeter) cez protokoly ANT+ alebo Bluetooth.
K hodinkám je možné pripojiť prídavné zariadenia (napr. hrudný pas alebo powermeter) cez protokoly ANT+ alebo Bluetooth. Z mojej skúsenosti je Bluetooth prepojenie medzi COROS apkou a hodinkami veľmi spoľahlivé.

Samozrejmosťou je meranie počtu krokov, množstvo spotrebovaných kalórií alebo vystúpaných schodov za deň. Kto má rád Apple tému uzavretých kruhov (naplnenie denných cieľov), tie tu nájde tiež.

Fotografov alebo milovníkov pozorovania východov a západov slnka poteší widget s detailnými informáciami o východe, západe slnka, začiatku brieždenia sa a súmraku. Dátových geekov poteší prehľadný a podrobný interaktívny graf vývoja nadmorskej výšky, barometrického tlaku, teploty a srdcového tepu za ostatnych 6, 12 alebo 18 hodín.

Medzi ďalšie užitočné funkcie hodiniek v dnešnej uponáhľanej dobe patrí sledovanie kvality spánku. Nosením hodiniek v noci zistím, koľko minút som strávil v hlbokom a ľahkom spánku. Pri pohybe v horách je zasa užitočná funkcia upozornenia pred blížiacou sa búrkou (pri náhlej zmene tlaku vzduchu). Stopky, odpočítavacie stopky a (viacnásobný) budík sú tu tiež.

COROS apka

Všetky aktivity zaznamenané hodinkami sa synchronizujú do natívnej COROS apky, ktorá je k dispozícii aj pre Android, aj pre iOS. V COROS apke je môj COROS účet prelinkovaný s mojimi hodinkami. V COROS účte mám na serveri uloženú celú históriu mojich aktivít. Ak by som v budúcnosti napríklad menil alebo stratil telefón, stačí, aby som sa v COROS apke prihlásil do svojho COROS účtu a tréningy sa do nového telefónu automaticky zo servera dotiahnú. Pochopiteľne, automatické preposielanie tréningov na treťostranové služby, ako napríklad Strava alebo Training Peaks, sú k dispozícii.

Synchronizácia dát z aktivity do COROS apky je extrémne rýchla a spoľahlivá. Nedá sa to porovnať s tým, čo som zažíval pri Suunto App. Aj dlhé, niekoľko hodinové tréningy sú zosynchronizované do COROS apky a Strava do 3 - 4 sekúnd.

Niekoľko záberov z COROS apky, ktorá je dostupná pre Android a iOS.
Niekoľko záberov z COROS apky, ktorá je dostupná pre Android a iOS. Všetky personalizácie, softvérové aktualizácie hodiniek, presun navigačných trás atď. prebieha výlučne iba medzi COROS apkou a hodinkami.

V samotnej COROS apke je niekoľko sekcií. Denný prehľad aktivít a iných fitness údajov (počet spálených kalórií, vystúpaných schodov a ďalšie). Ďalej je tu zoznam mojich aktivít zorganizovaných v týždňovom, mesačnom, ročnom prehľade. Jedna z vecí, ktorá mi chýbala v Suunto apke, bola štatistika kumulatívne nastúpaných výškových metrov za isté obdobie. Aj napriek komunikácii priamo so Suunto, nedokázali tento elementárny prehľad do Suunto apky pridať. V COROS apke tento údaj je a dokonca viem kumulatívne nastúpané metre priradiť konkrétnej aktivite (napr. bicykel alebo beh). V štatistikách sa viem dosť vŕtať a vytvárať si rôzne kombinácie prehľadov - napr. tempo behu na tréningu v zavislosti od meniaceho sa profilu trate.

Detaily konkrétnej aktivity v COROS apke. Úplne napravo personalizácia dátových obrazoviek počas aktivity.
Detaily konkrétnej aktivity v COROS apke. Úplne napravo personalizácia dátových obrazoviek počas aktivity

Je tu tiež knižnica mojich trás. Trasy stiahnuté napríklad z web stránky športového podujatia si viem poslať do COROS apky ako .gpx súbor. Prípadne si viem už prebehnutú trasu uložit ako .gpx trasu do knižnice trás. Presun trasy z COROS apky do hodiniek je záležitosť 2 - 3 sekúnd.

V nedávnej softvérovej aktualizácii COROS tiež pridal možnost trénovania podľa štruktúrovaných tréningov. Na COROS web stránke sa dajú stiahnuť už pripravené tréningy od renomovaných atlétov. Prípadne si môžem vytvoriť svoj vlastný tréning. COROS vníma trénovanie dosť holisticky a ponúka aj tréningy, ktoré posilňujú všetky časti tela (napr. core, stehenné svaly). Po spustení posilňovacieho tréningu hodinky aktívne navigujú používateľa aké cviky, v akých opakovaniach má vykonávať. Gyroskop a ďalsie senzory dokážu zaznamenať aj počty týchto cvikov (napr. počet kľukov).

Pred pár týždňami COROS pridal aj kalendárny prehľad tréningov. Osobne túto funkciu nepoužívam. Viem si však predstaviť, že pre človeka trénujúceho pod dohľadom trénera/-ky, to môže byť užitočná funkcia. V apke si viem tiež zmeniť ciferníky (spôsob zobrazovania času), ktorých je neúrekom a každý si nájde to svoje. Taktiež si tu definujem počet dátových polí na každej obrazovke počas aktivity a počet týchto obrazoviek - pre každú aktivitu osobitne.

Priestor na zlepšenie

Každý produkt má svoje silnejšie a slabšie stránky. Pri výbere produktu je dôležité vedieť, čo je pre mňa dôležité a čo menej. A taktiež vedieť, ako značka reaguje na pripomienky používateľov a ako rýchlo tieto vylepšenia prinesie do reálneho života.

Prvotné a občasné problémy s presnosťou údajov o nadmorskej výške (odchýlka v jednotkách metrov) COROS adresoval veľmi rýchlo cez softvérovú aktualizáciu. Problém bol vyriešený automatickou kalibráciou nadmorskej výšky na pozadí bez ohľadu, či hodinky sú používané pri aktivite alebo v bežnom živote. Odvtedy som tieto problémy nemal.

Počas aktivity si je možné nastaviť rôzne upozornenia.
Počas aktivity si je možné nastaviť rôzne upozornenia. Napríklad pri dosiahnutí istého srdcového tepu alebo upozornenie na prijatie stravy a tekutín v pravidelných časových intervaloch.

Avšak, niektoré problémy pretrvávajú. Jedným z nich je pomalšia reakcia hodiniek na zmenu tempa počas aktivity. Napríklad - ak počas bežeckého tréningu začnem behať rýchlejšie úseky, údaj o zmene tempa pohybu hodinky začnú ukazovať až o približne 10 - 20 sekúnd. Niekoľkokrát som písal o tomto aj priamo do COROS. Skvelé je, že mi vždy do pár hodín aj odpísali. Informovali ma, že takto je to nastavené úmyselne. Sledujú tým to, aby hodinky mali dostatok nazbieraných dát o zmene rýchlosti pohybu a až následne je tento údaj zobrazený na displeji. V opačnom prípade, tak argumentuje COROS, by sa hodinky častokrát správali nekonzistentne a údaje by “lietali” z jedného extrému do druhého. Uvedomujem si, že toto je naozaj špecifický problém. Veľa ľudí trénuje podľa srdcovej frekvencie, či podľa vynaloženého úsilia vo wattoch (s touto metrikou vie COROS pracovať natívne). Ak však niekto trénuje podľa tempa, musí rátať s trochu oneskorenou odozvou hodiniek.

Ďalšou oblasťou, v ktorej COROS zaostáva za konkurenciou, je absencia webového rozhrania, v ktorom sa dá pohodlne na obrazovke počítača vŕtať v dátach. COROS však informoval, že na tomto pracuje. Pre tých, ktorí to vyžadujú už hneď teraz, môže byť riešením preposielanie si aktivít do Strava, kde sa podrobné dáta dajú prezerať aj v prehliadači počítača. Drobným nedostatkom je tiež absencia automatického rozsvietenia displeja, keď hodinky zobrazujú notifikáciu zo smartfónu. Žiadne ďalšie zásadné nedostatky som za niekoľko mesiacov intenzívneho používania hodiniek nepostrehol.

COROS Vertix ponúka aj preposielanie notifikácií zo smartfónu.
COROS Vertix ponúka aj preposielanie notifikácií zo smartfónu. Viem si nastaviť osobitný režim pre správanie sa notifikácií počas aktivity a pri bežnom používaní hodiniek.

Záver

Arthur C. Clarke definoval svoj tretí zákon nasledovne: akákoľvek dostatočne pokročilá technológia je na nerozoznanie od mágie. A takto jednou vetou by sa dala zhrnúť najväčšia prednosť GPS hodiniek COROS Vertix - výdrž batérie. Až 60 hodín v sekundovom GPS zázname je jednoducho niečo magické. Poznám veľa ľudí, ktorí počas ultra behov museli cez powerbanku dobíjať hodinky, len aby mali k dispozícii GPS navigáciu a záznam z výkonu. Prípadne im batéria v hodinkách po 10 hodinách jednoducho odišla. A boli tak bez navigácie, bez vitálnych údajov - na ktorom kilometri trate sú, koľko ich ešte čaká, koľko metrov ešte musia nastúpať. Odložiť celú túto agendu obáv za hlavu a sústrediť sa iba na výkon, je niečo veľmi oslobodzujúce. COROS Vertix takpovediac vytrel fúzy všetkým konkurentom. Žiadny konkurenčný vlajkový model neponúka takúto fantastickú výdrž batérie. A za to im aplaudujem. V tomto smere priniesli do vytrvalostných športov v horách ozajstnú inováciu. V praxi má však táto prednosť aj ďalšie implikácie. Nielen ja, ale aj moji kámoši, ktorí používajú akýkoľvek model COROS, povedali, že úplne zabúdajú na celú agendu nabíjania. Bežne mi vravia, že aj pri takmer každodennom trénovaní nabíjajú hodinky približne dva krát do mesiaca. A moja skúsenosť to len potvrdzuje.

Ak by som mal vyzdvihnúť ďalšiu kvalitu GPS hodiniek COROS Vertix, tak by to bola presnosť GPS záznamu a rýchlosť získania GPS signálu. Viackrát som zažil situáciu, kedy COROS hodinky získali stabilný GPS signál niekoľkokrát rýchlejšie ako vlajkové lode konkurenčných značiek.

Prichádzajúci hovor viem na hodinkách buď zamietnuť alebo stíšiť upozornenie (na hodinkách) a prijať hovor v smartfóne.
Prichádzajúci hovor viem na hodinkách buď zamietnuť alebo stíšiť upozornenie (na hodinkách) a prijať hovor v smartfóne.

A do tretice by som spomenul spoľahlivosť operačného systému. Za takmer rok používania sa ani raz hodinky samé nevypli, nereštartovali alebo zamrzli. Naopak, s každou softvérovou aktualizáciou bol systém ešte svižnejší a responzívnejší.

Iste, COROS ako nováčik na trhu s GPS hodinkami, má ešte čo doháňať. Iní hráči na trhu mali desiatky rokov na vybudovanie košatého a robustného ekosystému služieb, funkcií a používateľskej základne. Ak si však uvedomím, čo všetko COROS za približne dva a pol roka stihol postaviť na nohy, tak musím len tlieskať. Páči sa mi ich pružnosť, schopnosť načúvať spätnej väzbe zákazníkov a rýchle zavádzanie zmien a vylepšení cez softvérové aktualizácie.

Na Slovensku sme desiatky rokov žili v akomsi status quo, kedy sme si mohli vybrať z dvoch - troch značiek, ktoré ponúkali kompetentný a kvalitný GPS športtester. Je skvelé vidieť, že COROS takpovediac zamútil vodu a ponúka relevantné a vyspelé GPS hodinky. Inak povedané - konkurencia sa pritvrdila a máme väčšiu možnosť výberu. Z tejto rovnice môžeme benefitovať iba my - koncoví užívatelia. V mnohých ohľadoch COROS GPS hodinky majú svoje jedinečné kvality, ktoré ocenia najmä milovníci vytrvalostných športov v horách. Moja približne 10 mesačná skúsenosť z intenzívneho používania modelu COROS Vertix je veľmi pozitívna a držím tejto značke palce.

Späť na blog